Als partners uit elkaar gaan, moet er veel geregeld worden. Wat u allemaal moet regelen, hangt af van de relatievorm die u hebt. Bent u getrouwd? Of heeft u een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract? Of heeft u misschien niets officieel geregeld? En: heeft u samen kinderen? In dit hoofdstuk leest u per relatievorm wat u moet regelen. Ook zetten we op een rijtje waar u mee te maken kunt krijgen als u uit elkaar gaat en kinderen hebt en waar u terechtkunt voor meer informatie, hulp en advies.
Echtscheiding aanvragen
Als u wilt scheiden, hebt u een advocaat nodig om de scheiding bij de rechtbank aan te vragen. Met uw advocaat kunt u bespreken wat er allemaal geregeld moet worden en hoe u dat wilt doen.
Als de rechter de scheiding heeft uitgesproken, stuurt uw advocaat de uitspraak (echtscheidingsbeschikking) door naar de gemeente waar u getrouwd bent (het postadres van de gemeente Utrecht is: Postbus 16200, 3500 CE UTRECHT). Uw echtscheiding is definitief op het moment dat de echtscheidingsbeschikking door de gemeente op uw huwelijksakte is geregistreerd. Na deze registratie stuurt de gemeente waar u bent getrouwd een bericht over uw echtscheiding aan de gemeente waar u woont. De echtscheiding wordt in de gemeente waar u woont in de Basisregistratie Personen (BRP) verwerkt. Deze wijziging kunt u zien op MijnOverheid. Hiervoor hebt u een DigiD nodig.
Lees verderU kunt een geregistreerd partnerschap zowel met als zonder tussenkomst van de rechter beëindigen. Besluit u samen met uw partner om uw partnerschap te beëindigen en heeft u geen minderjarige kinderen? Dan is een rechter niet nodig. U kunt de afspraken vastleggen in een overeenkomst die u samen met een notaris of advocaat maakt. Wanneer tussenkomst van de rechter wel noodzakelijk is, gelden dezelfde regels als bij een echtscheiding.
Lees verderU kunt (ongehuwd) samenwonen met of zonder een samenlevingscontract. Dit verschil is van belang als u uit elkaar gaat.
Lees verderUit elkaar gaan is extra ingrijpend als u samen kinderen hebt. Wat moet u allemaal regelen en hoe kunt u uw kinderen zo goed mogelijk begeleiden in deze periode?
Lees verderchat
Het kan zijn dat u er alleen niet uit komt. Via de chat, per e-mail of telefoon kunt u persoonlijk advies krijgen. Hieronder ziet u de mogelijkheden. U wordt doorgeleid naar een webpagina van U Centraal, omdat U Gids, het forum en de chat worden beheerd door medewerkers van welzijnsorganisatie U Centraal.
Tijdens de chat kunt u chatten met een medewerker van het stadsteam Informatie en Advies. Het chatspreekuur is op de volgende uren geopend.
Naar chat
Bellen, mailen of langskomen kan ook bij U Centraal. Hier vindt u adressen en telefoonnummers.
Naar contact