In de stad Utrecht wordt in elke buurt dagbesteding aangeboden. Wilt u weten waar bij u in de buurt? Hieronder vindt u een overzicht van de organisaties die dagbesteding aanbieden in Utrecht. Maar u kunt voor meer informatie ook altijd contact op nemen met uw buurtteam of sociaal makelaar. Dagbesteding vindt meestal plaats in een dienstencentrum voor ouderen of mensen met een beperking. De groepen bestaan uit maximaal 10 tot 12 personen. Voor dagbesteding met intensieve begeleiding heeft u een verwijzing nodig. Voor deze verwijzing moet u bij uw buurtteam zijn.
Voor wie?
De activiteit is bedoeld voor mensen die door hun leeftijd of beperking veelal aan huis gebonden zijn. Vaak hebben zij minder sociale contacten en zijn de gebruikelijke activiteiten in het dienstencentrum voor hen te inspannend. De dagopvang kan een steuntje in de rug zijn, om verder zelfstandig te kunnen blijven wonen.
Dagbesteding via de gemeente
Voor mensen met een lichte beperking is er dagbesteding in de vorm van werk of creatief bezig zijn. De dagbesteding wordt afgestemd op de persoonlijke behoefte van iemand, daarom spreken we van een maatwerkvoorziening. Deze voorziening vraagt u aan bij de gemeente op grond van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Voor informatie en hulp bij de aanvraag kunt u terecht bij uw buurtteam.
Een deel van de kosten van dagbesteding betaalt u zelf, dat is uw eigen bijdrage. Voor bepaalde kosten betaalt u geen eigen bijdrage.
Dagbesteding via het CIZ - Wet langdurige zorg
Voor mensen met een ernstige beperking valt dagbesteding onder de Wlz (Wet langdurige zorg). Ook ouderen met toenemende dementie vallen onder deze wet. Om zorg vanuit de Wlz te krijgen hebt u een indicatiebesluit nodig van het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Uw zorgaanbieder kan de indicatie aanvragen. U kunt zelf zorg vanuit de Wlz aanvragen via Mijn Wlz aanvraag.
Bij de indicatie-aanvraag kunt u ook het vervoer naar de dagbesteding aanvragen.
Abrona is een christelijke organisatie voor zorg en dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking. Abrona heeft een aantal commerciële projecten waar mensen met een verstandelijke beperking werken en biedt diverse vormen van dagbesteding.
Samen werken aan een goed leven voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat is de missie van Amerpoort. Samen met medewerkers, familie, vrijwilligers, buren, partners en kennisinstituten bieden zij cliënten de mogelijkheid mee te doen aan het dagelijkse leven en hun bijdrage te leveren aan de samenleving. Amerpoort begeleidt cliënten bij wonen, werken, dagbesteding, logeren en vrije tijd. Er is een gevarieerd aanbod van diensten op vele locaties. Elk met zijn eigen kleur, sfeer, geschiedenis en met ruimte voor verschillende levensbeschouwingen.
Attifa Zorg helpt migrantenouderen en hun mantelzorgers bij hun zorgvraag door het bieden van zorg die aansluit bij hun persoonlijke behoeften en hun vertrouwde belevingswereld. Zij bieden op verschillende dagen dagbesteding aan.
U kunt hier één of meerdere dagen of dagdelen terecht voor ontmoeting met andere mensen en leuke activiteiten. De ondersteuning wordt aangeboden voor mensen met én zonder lichamelijke beperking.
Boogh Utrecht de Paraplu is een welzijnsorganisatie voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel, een lichamelijke beperking of chronische ziekte uit de stad en de provincie Utrecht. Het doel van de organisatie is bevordering van sociale contacten en maatschappelijke deelname. Daarnaast is Boogh Utrecht de Paraplu een ontmoetingscentrum voor bewoners van de wijken Transwijk en Kanaleneiland.
Dagcentrum Utrecht Oost (D.U.O.) is een kleinschalig dagcentrum voor ouderen in Utrecht en 't Goy. Het dagcentrum biedt plaats aan een aantal bezoekers per dag. Senioren die thuis erg geïsoleerd leven met een lichamelijke beperking of dementie zoeken er één of meerdere keren per week de gezelligheid op.
Karma Zorg organiseert dagactiviteiten voor ouderen en senioren in de wijken Transwijk, Leidsche Rijn en Lombok
Marem Zorg biedt dagbesteding in de wijk Zuilen.
Reinaerde biedt een groot aantal werkplekken in de (omgeving van) stad Utrecht. Hier kunnen mensen met een beperking dagelijks terecht voor zinvolle dagbesteding.
Zorgtrecht organiseert laagdrempelig dagondersteuning voor Turkse en Marokkaanse ouderen. Door de opvang kunnen de ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen en is er aandacht voor de culturele achtergrond. Voor de opvang heeft u in principe een indicatie nodig. Als u deze niet heeft kunt u contact opnemen met Stichting Zorgtrecht. Samen kan dan gekeken worden naar de mogelijkheden.
Wegwijs biedt sociale activering en ondersteuning aan mensen die in een kwetsbare situatie verkeren en een psychiatrische en/of dakloze achtergrond hebben. Wegwijs biedt verschillende activiteiten.
WIJ 3.0 biedt (dag)activiteiten, arbeidsmatige participatie en diverse vormen van begeleiding. Er zijn activiteiten op het gebied van mode, ICT, fietsreparatie, metaal, hovenierswerk en schilderswerk.
chat
Het kan zijn dat u er alleen niet uit komt. Via de chat, per e-mail of telefoon kunt u persoonlijk advies krijgen. Hieronder ziet u de mogelijkheden. U wordt doorgeleid naar een webpagina van U Centraal, omdat U Gids, het forum en de chat worden beheerd door medewerkers van welzijnsorganisatie U Centraal.
Tijdens de chat kunt u chatten met een medewerker van het stadsteam Informatie en Advies. Het chatspreekuur is op de volgende uren geopend.
Naar chat
Bellen, mailen of langskomen kan ook bij U Centraal. Hier vindt u adressen en telefoonnummers.
Naar contact