Trouwen | samenwonen

kies uw wijk
Trouwen | samenwonen

In Nederland kunt u op verschillende manieren met een partner samenleven. U kunt niets regelen, trouwen, een geregistreerd partnerschap aangaan of een samenlevingscontract laten opstellen. Op de website van de Rijksoverheid leest u meer over de verschillen tussen deze samenlevingsvormen

Voor informatie en advies over samenlevingsvormen kunt u in Utrecht terecht bij het Juridisch Loket.

 • Trouwen

  Geeft u trouwplannen? Op de website van de gemeente Utrecht vindt u een handige checklist waar u dan allemaal aan moet denken. U vindt hier ook informatie over de locaties waar je in Utrecht kunt trouwen en wat de kosten zijn. 

  Belasting en toeslagen
  Als u gaat trouwen heeft dat ook gevolgen voor de belasting die u krijgt of betaalt en de toeslagen die u ontvangt.  

  Trouwen in het buitenland
  Gaat u trouwen in het buitenland? Dan heeft u extra documenten nodig en moet u soms aan meer voorwaarden voldoen. Wat u moet regelen verschilt per land. Meer hierover leest u op nederlandwereldwijd.nl 

  Trouwen met iemand die geen Nederlander is
  Heeft u trouwplannen met iemand die geen Nederlander is? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid aan welke voorwaarden u en uw partner moeten voldoen en wat u moet regelen. 

  Lees verder
 • Geregistreerd partnerschap

  Als u uw relatie officieel wilt maken, kunt u (naast trouwen) ook kiezen voor een geregistreerd partnerschap. Net als bij trouwen moet u dit melden bij de gemeente. Meer informatie hierover leest u op de website van de gemeente Utrecht.  

  Lees verder
 • Samenlevingscontract

  Tussen een huwelijk of een geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract zijn een paar belangrijke verschillen. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap hebt u automatisch een aantal dingen geregeld, zoals onderhoudsplicht en erfrecht. Bij een samenlevingscontract regelt u deze zaken alleen als u ze in het contract opneemt. Op de website van de Rijksoverheid leest meer over deze verschillen. 

  Lees verder
Organisaties bij u in de buurt
Zoeken
Thema
Subthema

Juridisch Loket Utrecht

Bekijk de pagina op UGids
 • telefoon   0900 - 80 20 (€ 0,10 cent per minuut plus gebruikelijke belkosten, tot een maximum van € 12,50 euro)
 • e-mail  
 • website   www.juridischloket.nl
 • adres   Catharijnesingel 55 3511 GD, Utrecht
place
Organisaties buiten de wijk
X
 

U wilt iets bekijken dat wordt aangeboden in een andere wijk.

Wilt u verder gaan, zet dan het wijkfilter uit.