Toeslagen
Toeslagen zijn financiële bijdragen van de overheid voor de kosten van wonen, zorg en kinderen. Is uw huur, zorgpremie of bijdrage voor kinderopvang te hoog om van uw inkomen te betalen? Dan kunt u, als u 18 jaar of ouder bent, misschien een toeslag krijgen. Of u recht heeft op een of meer toeslagen hangt af van uw persoonlijke situatie en van uw vermogen.
-
Toeslagpartner
Als u een toeslag aanvraagt, dan wil de Belastingdienst van u weten of u een toeslagpartner heeft. Heeft u een toeslagpartner? Dan bepaalt het gezamenlijk jaarinkomen de hoogte van de toeslag. U krijgt de toeslag samen.
Lees verder -
Toeslag aanvragen
Een toeslag vraagt u aan op de website van de Belastingdienst. Daar logt u in met uw DigiD op een persoonlijke webpagina: Mijn toeslagen. Op Mijn toeslagen kunt u later alle gegevens over uw toeslagen bekijken. Als u eenmaal toeslag ontvangt en aan de voorwaarden blijft voldoen, loopt de toeslag automatisch door in het volgende jaar.
Lees verder -
Toeslag wijzigen
U moet er zelf op letten of u aan de voorwaarden voor het ontvangen van de toeslag blijft voldoen. Verandert er iets in uw situatie? Gaat u bijvoorbeeld samenwonen of krijgt u een hoger loon? Dan kan die verandering gevolgen hebben voor uw toeslag.
Lees verder -
Huurtoeslag
Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten voor mensen van 18 jaar en ouder. Of u huurtoeslag krijgt en hoeveel hangt af van uw huurprijs, inkomen en vermogen, leeftijd en woonsituatie.
Lees verder -
Kinderopvangtoeslag
Kinderopvangtoeslag is er voor ouders die werk en zorg combineren. Ook ouders die een traject naar werk, een opleiding of een verplichte inburgeringscursus volgen, kunnen kinderopvangtoeslag krijgen. Dat geldt ook voor ouders die jonger zijn dan 18 jaar.
Lees verder
Ouders van wie de kinderopvangtoeslag is stopgezet tussen 2005 en 2019 vinden informatie op de website Herstellen wat fout is gegaan. Heeft u behoefte aan advies of hulp? Neem dan contact op met het Buurtteam bij u in de wijk. U kunt ook een mail sturen naar toeslagen@jeugd.buurtteamsutrecht.nl. -
Zorgtoeslag
Zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van de zorgverzekering, die voor iedereen vanaf 18 jaar verplicht is. Jongeren moeten de toeslag vanaf 18 jaar zelf aanvragen, ook als ze bij hun ouders wonen. Het maakt niet uit of de ouders of de jongere zelf de zorgverzekering betalen.
Lees verder -
Kindgebonden budget
Het kindgebonden budget is een maandelijkse, inkomensafhankelijke bijdrage in de kosten die u maakt voor kinderen tot 18 jaar.
Lees verder -
Toeslag en verblijfsrecht
U komt alleen in aanmerking voor toeslag als u volgens de wet in Nederland mag verblijven. De Belastingdienst gaat daarbij uit van de status die vermeld is in de Basisregistratie personen (Brp).
Lees verder -
Toeslag stopzetten
Verandert uw situatie? Dan voldoet u misschien niet meer aan de voorwaarden voor een toeslag. De Belastingdienst adviseert om in dat geval de wijziging door te geven via Mijn toeslagen. Als u uw toeslag stopzet, dan kan de Belastingdienst in het opvolgende jaar geen berekening maken of u nog een bedrag krijgt. Het kan zijn dat u dan geld mis loopt. Door de wijziging op tijd door te geven, voorkomt u dat u achteraf (veel) geld moet terugbetalen.
Lees verder -
Toeslag terugbetalen
Uw toeslag is gebaseerd op een schatting van uw jaarinkomen. Op basis van deze schatting krijgt u een voorschot op de toeslag. Als uw definitieve jaarinkomen bekend is, moet u soms geld terugbetalen.
Lees verder -
Toeslag verrekenen
De Belastingdienst kan toeslag die u teveel heeft ontvangen, verrekenen met de toeslag die u nu ontvangt. Heeft u nog geld tegoed van de Belastingdienst? Dan kan de Belastingdienst u voorstellen de toeslagschuld daarmee te verrekenen. U kunt ook zelf om verrekening vragen.
Lees verder
U wilt iets bekijken dat wordt aangeboden in een andere wijk.
Wilt u verder gaan, zet dan het wijkfilter uit.
Wilt u persoonlijk advies?
Het kan zijn dat u er alleen niet uit komt. Via de chat, per e-mail of telefoon kunt u persoonlijk advies krijgen. Hieronder ziet u de mogelijkheden. U wordt doorgeleid naar een webpagina van U Centraal, omdat U Gids, het forum en de chat worden beheerd door medewerkers van welzijnsorganisatie U Centraal.
Tijdens de chat kunt u chatten met een medewerker van het stadsteam Informatie en Advies. Het chatspreekuur is op de volgende uren geopend.
Naar chat
Bellen, mailen of langskomen kan ook bij U Centraal. Hier vindt u adressen en telefoonnummers.
Naar contact