Jeugdstrafrecht
Als jongeren de wet overtreden gelden andere regels dan voor volwassenen. In het jeugdstrafrecht kunnen andere, lagere straffen worden opgelegd en ontstaat minder snel een strafblad.
Jonger dan 12
Verdachten van jonger dan 12 jaar oud kunnen niet strafrechtelijk veroordeeld worden. Wel kunnen zij aangehouden en verhoord worden. Ook kan het SAVE-team van Veilig Thuis ingeschakeld worden voor hulp in de opvoeding. Bij ernstige zorgen kan melding worden gemaakt bij de Raad voor de Kinderbescherming die een jeugdbeschermingsmaatregel aan kan vragen bij de Rechtbank.
16 tot 18 jaar oud
Jongeren die tussen de 16 en 18 jaar oud waren toen het strafbare feit werd gepleegd, worden in principe op basis van het jeugdstrafrecht veroordeeld. Lees hierover meer onder "12 tot 16 jaar oud".Het verschil met deze leeftijdsgroep is dat maximaal 24 in plaats van 12 maanden jeugddetentie opgelegd kan worden. Alleen als de ernst van het strafbare feit, de persoonlijkheid van de dader of bijzondere omstandigheden daartoe aanleiding geven, kan toch op basis van het volwassenen strafrecht worden berecht.
18 tot 23 jaar oud
Ook jongeren die tussen de 18 en 23 jaar oud waren toen het strafbare feit werd gepleegd, worden in principe op basis van het jeugdstrafrecht veroordeeld. Lees hierover meer onder "12 tot 16 jaar oud". Het verschil met deze leeftijdsgroep is dat maximaal 24 in plaats van 12 maanden jeugddetentie opgelegd kan worden. Een Halt-afdoening is niet mogelijk. De jongere kan op basis van volwassenen strafrecht veroordeeld worden als de persoonlijkheid van de dader of de omstandigheden daartoe aanleiding geven. In tegenstelling tot 16-18 jarigen hoeft er dus geen sprake te zijn van een ernstig delict.
23 jaar en ouder
Jongeren die ouder dan 23 jaar oud waren toen het strafbare feit werd gepleegd, worden altijd op basis van het reguliere strafrecht voor volwassenen berecht.
Hulp en rechtsbijstand
Jongeren zelf en hun ouders kunnen bij vele instanties terecht voor informatie en advies. Voor jongeren is het van belang te weten dat ouders door de Politie altijd op de hoogte worden gebracht van een verdenking en zelfs verplicht zijn in de rechtbank te verschijnen als het tot een zitting komt.
De Brochure Als uw kind in aanraking komt met de politie van de Raad voor de Kinderbescherming en het Ministerie van Veiligheid en Justitie biedt belangrijke informatie voor ouders.
Jongeren tot 21 jaar oud kunnen voor advies contact opnemen met de Kinder & Jongerenrechtswinkel.
Het Juridisch Loket biedt informatie en advies aan zowel jongeren als ouders.
-
SAVE-teams Utrecht Stad
Wanneer er zorgen zijn om de veiligheid van uw kind kan het SAVE-team ingeschakeld worden. Zij gaan met u werken aan de veiligheid van uw kind. De medewerker doet onderzoek en werkt samen met het gezin aan oplossingen.
- Adres
- Tiberdreef 8
- 3561GG Utrecht
- Telefoon
- 0302427800
- veiligthuis@samen-veilig.nl
- Bereikbaar op
- Het crisisnummer is 24 uur per dag bereikbaar
- Website
- http://www.samen-veilig.nl/clienten/begeleiding-door-medewerker-save/
-
Halt Midden-Nederland
Als de jongere verdacht wordt van lichtere vergrijpen zoals vandalisme of winkeldiefstal kan een Halt-afdoening worden aangeboden. Het voordeel hiervan is dat geen "strafblad" ontstaat en de veroordeling dus geen gevolgen heeft voor een Verklaring Omtrent Gedrag. Een Halt-straf kan bestaan uit gesprekken met de ouders en een Halt-medewerker, een schadevergoeding, excuses aanbieden, een leeropdracht en/of en werkstraf.
- Adres
- Churchilllaan 11
- 3527GV Utrecht
- Telefoon
- 088-1153500
- info@halt.nl
- Website
- www.halt.nl
-
Kinder & Jongerenrechtswinkel
De vrijwilligers van de Kinder- en Jongerenrechtswinkel Utrecht beantwoorden juridische vragen van kinderen en jongeren. De kracht ligt in het voor kinderen eenvoudig en begrijpelijk maken van de juridische situatie waar zij zich in bevinden. Ook volwassenen mogen hun vragen op het gebied van het jeugdrecht stellen.
- Adres
- Wijde Doelen 8
- 3512 XN Utrecht
- Telefoon
- 06- 22 76 39 96
- spreekuur.utrecht@kjrw.eu
- Bereikbaar op
- Op maandag van 16.00-18.00 uur en woensdag van 15:00- 17:00 uur spreekuur
- Website
- http://utrecht.kjrw.eu/
-
Juridisch Loket
Het Juridisch Loket geeft gratis juridisch advies en informatie op alle rechtsterreinen aan iedereen met een laag inkomen en weinig vermogen. Dat gebeurt op een vertrouwelijke manier.
De 250 juristen van het Juridisch Loket, verspreid over 30 vestigingen door heel Nederland, zijn onafhankelijk en geven persoonlijk advies. Indien nodig kunnen zij ook helpen een goede advocaat te vinden.
- Adres
- Catharijnesingel 55
- 3511 GD Utrecht
- Telefoon
- 0900 - 80 20 (€ 0,10 cent per minuut plus gebruikelijke belkosten, tot een maximum van € 12,50 euro)
- Bereikbaar op
- maandag t/m donderdag 09.00 – 17.00 uur. Op vrijdag 9.00 - 13.00 uur.
- Website
- www.juridischloket.nl
U wilt iets bekijken dat wordt aangeboden in een andere wijk.
Wilt u verder gaan, zet dan het wijkfilter uit.
Wilt u persoonlijk advies?
Het kan zijn dat u er alleen niet uit komt. Via de chat, per e-mail of telefoon kunt u persoonlijk advies krijgen. Hieronder ziet u de mogelijkheden. U wordt doorgeleid naar een webpagina van U Centraal, omdat U Gids, het forum en de chat worden beheerd door medewerkers van welzijnsorganisatie U Centraal.
Tijdens de chat kunt u chatten met een medewerker van het stadsteam Informatie en Advies. Het chatspreekuur is op de volgende uren geopend.
Naar chat
Bellen, mailen of langskomen kan ook bij U Centraal. Hier vindt u adressen en telefoonnummers.
Naar contact