Medehuurder
De term medehuur is belangrijk bij het bepalen wie de woning mag blijven huren wanneer de samenwonenden uit elkaar gaan. Van medehuur is sprake als er meerdere namen op het huurcontract staan. Een medehuurder heeft dezelfde rechten als een huurder.
Samenwonenden zijn niet automatisch beiden officieel huurder. Indien het contract op naam van één van beiden staat, kan de ander een verzoek tot medehuur doen aan de verhuurder. Als de verhuurder instemt dan wordt de ander op het huurcontract bijgeschreven. Als de verhuurder niet binnen 3 maanden instemt, kan de kantonrechter het verzoek toewijzen als:
- De ander al minimaal 2 jaar zijn hoofdverblijf heeft in de woning (bijv. ingeschreven staat op dat adres) en in die tijd een duurzame gemeenschappelijke huishouding met de hoofdhuurder heeft gevoerd. Ouders en kinderen vallen hier niet onder tenzij het kind na zijn 35e of 40e nog bij zijn ouders thuis woont.
- de ander genoeg inkomen heeft om de huur eventueel alleen te kunnen betalen.
- Het doel niet is om op korte termijn zelf hoofdhuurder te worden, bijvoorbeeld omdat bekend is dat de hoofdhuurder verhuisplannen heeft.
U wilt iets bekijken dat wordt aangeboden in een andere wijk.
Wilt u verder gaan, zet dan het wijkfilter uit.
Wilt u persoonlijk advies?
Het kan zijn dat u er alleen niet uit komt. Via de chat, per e-mail of telefoon kunt u persoonlijk advies krijgen. Hieronder ziet u de mogelijkheden. U wordt doorgeleid naar een webpagina van U Centraal, omdat U Gids, het forum en de chat worden beheerd door medewerkers van welzijnsorganisatie U Centraal.
Tijdens de chat kunt u chatten met een medewerker van het stadsteam Informatie en Advies. Het chatspreekuur is op de volgende uren geopend.
Naar chat
Bellen, mailen of langskomen kan ook bij U Centraal. Hier vindt u adressen en telefoonnummers.
Naar contact