Huurprijs
De huurprijs van een woning bestaat vaak uit kale huur (voor gebruik van de woning) en servicekosten (voor extra diensten of leveringen, zoals schoonmaak of elektriciteit gezamenlijke ruimtes).
Is de huurprijs niet gespecificeerd, dan is sprake van een all-in huur: een vast bedrag voor huur en bijkomende kosten. De huurder kan de verhuurder verzoeken de all-in prijs te splitsen. Een voorbeeldbrief hiervoor vindt u hier.
Maximale huurprijs
Voor een sociale huurwoning mag de huur niet hoger zijn dan de maximale huurprijs. Die huurprijs wordt bepaald door het aantal punten dat een woning krijgt voor bijvoorbeeld oppervlakte en voorzieningen. De huurprijscheck van de huurcommissie is een handig hulpmiddel om het aantal punten en de maximale huurprijs te berekenen.
Huurverhoging
Voor sociale huurwoningen mag de verhuurder de huur één keer per 12 maanden verhogen. Meestal gebeurt dit op 1 juli. De huurverhoging moet minimaal 2 maanden voor de beoogde ingangsdatum schriftelijk aangekondigd worden. De huur mag maximaal worden verhoogd met een vast percentage dat de overheid jaarlijks vaststelt en een inkomensafhankelijke verhoging. De huur mag nooit hoger uitkomen dan de maximale huurprijs volgens het puntensysteem. Controleer of een huurverhoging aan de voorwaarden voldoet op www.checkhuurverhoging.nl.
Als de huurder schriftelijk bezwaar maakt tegen de huurverhoging moet de verhuurder de huurverhoging aan de huurcommissie voorleggen voor hij deze door mag voeren.
Naast de jaarlijkse huurverhoging kan een verhuurder een huurverhogingsvoorstel doen bij woningverbetering.
Huurcommissie
Wanneer u als huurder of verhuurder een conflict heeft over de woning en u komt hier samen niet uit, kunt u de hulp inschakelen van de huurcommissie. U kunt onder andere bij hen terecht als u het niet eens bent met de huurprijs.
Wilt u weten voor welke onderwerpen u allemaal terecht kunt bij de huurcommissie, klik dan hier.
Huurverlaging
Huurders met een laag inkomen en een huur van meer dan € 737,14 kunnen vanaf 2020 huurverlaging vragen bij hun woningcorporatie. Aanvragen kan het hele jaar door. Als de huurprijs wordt verlaagd, gaat dat in op de 1e van de maand waarop de corporatie het verzoek van de huurder heeft ontvangen. Door de lagere huur ontstaat recht op huurtoeslag.
Huurbevriezing
Vanaf 2020 kunnen huurders huurbevriezing aanvragen in de bezwaarperiode voor de jaarlijkse huurverhoging; tussen 1 mei en 1 juli. Door de coronacrisis hebben veel corporaties besloten die aanvraagtermijn dit jaar te verlengen tot 31 december. Informeer ernaar bij uw woningcorporatie.
Aanvragen huurverlaging/huurbevriezing
Huurverlaging of huurbevriezing vragen kan als u naar verhouding al minstens zes maanden te duur woont. Bij een lager inkomen door pensionering geldt die wachttijd niet. Veel corporaties zijn vanwege de coronacrisis coulant voor huurders met een inkomensdaling. Neem daarom contact op met uw verhuurder als u door inkomensdaling uw huur moeilijk kunt betalen.
Kijk voor meer informatie op de site van de Woonbond. Daar kunt u ook de online check huurbevriezing of huurverlaging doen om te weten of een aanvraag zin heeft.
-
Huurteam Utrecht
Wanneer u een kamer of huis huurt in Utrecht en u heeft problemen met de woning, huurprijs of huisbaas, dan kunt u gratis bij het Huurteam terecht voor advies en hulp. Op de website van het Huurteam kunt u ook een huurprijscheck doen om te zien of u te veel huur betaalt.
- Telefoon
- 085 - 2734933
- info@huurteam-utrecht.nl
- Website
- www.huurteam-utrecht.nl
U wilt iets bekijken dat wordt aangeboden in een andere wijk.
Wilt u verder gaan, zet dan het wijkfilter uit.
Wilt u persoonlijk advies?
Het kan zijn dat u er alleen niet uit komt. Via de chat, per e-mail of telefoon kunt u persoonlijk advies krijgen. Hieronder ziet u de mogelijkheden. U wordt doorgeleid naar een webpagina van U Centraal, omdat U Gids, het forum en de chat worden beheerd door medewerkers van welzijnsorganisatie U Centraal.
Tijdens de chat kunt u chatten met een medewerker van het stadsteam Informatie en Advies. Het chatspreekuur is op de volgende uren geopend.
Naar chat
Bellen, mailen of langskomen kan ook bij U Centraal. Hier vindt u adressen en telefoonnummers.
Naar contact