Beschermd wonen
Beschermd wonen is bedoeld voor mensen met (langdurige) psychische, psychosociale en/of psychiatrische problemen. Er komt een begeleider langs ter ondersteuning en bij sommige locaties is er 24 uur per dag iemand aanwezig.
De beschermde woonvorm is bedoeld om te leren op zichzelf te wonen. Dit gebeurt onder andere door begeleiding te bieden bij het organiseren van het huishouden, schoonmaken of administratie. Eventuele behandeling vindt nog steeds plaats bij een behandelaar. Bij sommige locaties hebben mensen een eigen woning met voorzieningen (zoals badkamer en keuken) en bij andere plekken wordt een huis gedeeld met andere mensen
Aanvraag
De gemeente is verantwoordelijk voor de toegang tot beschermd wonen. Dit valt onder de WMO of wanneer iemand onder de 18 jaar is onder de jeugdwet. De Regionale Toegang regelt de toegang naar beschermd wonen.
In de aanvraag moet duidelijk worden waarom 'lichtere' of ambulante zorg niet mogelijk is.
Hieronder ziet u de contactgegevens van organisaties die beschermd wonen aanbieden in Utrecht.
U kunt bij de aanvraag ook aangeven dat u geen voorkeur heeft voor een organisatie.
Het is mogelijk dat u voor beschermd wonen een eigen bijdrage moet betalen.
U wilt iets bekijken dat wordt aangeboden in een andere wijk.
Wilt u verder gaan, zet dan het wijkfilter uit.
Wilt u persoonlijk advies?
Het kan zijn dat u er alleen niet uit komt. Via de chat, per e-mail of telefoon kunt u persoonlijk advies krijgen. Hieronder ziet u de mogelijkheden. U wordt doorgeleid naar een webpagina van U Centraal, omdat U Gids, het forum en de chat worden beheerd door medewerkers van welzijnsorganisatie U Centraal.

Tijdens de chat kunt u chatten met een medewerker van het stadsteam Informatie en Advies. Het chatspreekuur is op de volgende uren geopend.
Naar chat

Bellen, mailen of langskomen kan ook bij U Centraal. Hier vindt u adressen en telefoonnummers.
Naar contact