Mensen geven er vaak de voorkeur aan zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Toch kan het gebeuren dat de woning niet meer zo geschikt is en het beter is op zoek te gaan naar een andere woning. Voor mensen met een beperking en voor senioren zijn er aangepaste woningen en diverse woonvormen. Hieronder vindt u allerlei soorten woningen.
Wanneer u niet in aanmerking komt voor een sociale of particuliere huurwoning kunt u mogelijk ook nog een anti-kraak woning huren. Of wanneer de manier van huren u aanspreekt kunt u daar gebruik van maken. Anti-kraak woningen worden vaak tijdelijk aangeboden voordat er iets anders mee gebeurt, zoals verkoop of sloop.
Lees verderBeschermd wonen is bedoeld voor mensen met (langdurige) psychische, psychosociale en/of psychiatrische problemen. Er komt een begeleider langs ter ondersteuning en bij sommige locaties is er 24 uur per dag iemand aanwezig.
Lees verderEen fokus woning (officieel ADL-clusterwoning) is een woning voor mensen met een fysieke beperking. Het is voor hen mogelijk om in een eigen woning te verblijven waarbij er bij de algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) ondersteuning mogelijk is. Dit is 24 uur per dag, 7 dagen per week mogelijk.
Lees verderDeze woningen zijn speciaal bestemd voor senioren, die daar zelfstandig wonen. De huizen zijn gelijkvloers en zonder trap te bereiken.
Lees verderDeze zelfstandige woningen staan in de buurt van een zorgcentrum, waar extra ondersteuning en zorg door geboden kan worden. Voor een servicewoning geldt een leeftijdsgrens van 55 jaar of ouder. Voorheen noemden men dit aanleunwoningen.
Lees verderUtrecht is een echte studenten stad. Veel studenten proberen dan ook een kamer te bemachtigen in de stad. Helaas is dit niet altijd even makkelijk.
Lees verderEen verpleeghuis is een huis waar iemand kan verblijven voor korte of lange tijd en daar wordt zorg geleverd. Mensen van alle leeftijden kunnen hier terecht. Hier is intensieve zorg, behandeling en toezicht altijd dichtbij en zijn er passende activiteiten in een veilige omgeving.
Lees verderIemand kan hier langere tijd of kortdurend verblijven of dagverzorging ontvangen. De bewoners kunnen niet meer volledig voor zichzelf zorgen. Waar het nodig is, ontvangen zij ondersteuning. Bewoners hebben de beschikking over een eigen appartement.
Lees verderIn de gemeente kunt u op bepaalde plaatsen in een woonwagen wonen. U kunt een woonwagenstandplaats huren. Op deze plek kunt u een eigen woonwagen neerzetten. Voor het neerzetten van een woonwagen heeft u een omgevingsvergunning nodig. Ook is het mogelijk om een woonwagen te huren. Het aantal standplaatsen en woonwagens in Utrecht is beperkt.
Bij kamers met aandacht geven ze jongeren tussen de 18 en 23 jaar net wat extra aandacht. Deze jongeren willen graag op hun eigen benen willen staan, maar kunnen nog niet geheel zelfstandig wonen en beschikken ook niet over een sociaal vangnet. Door op zoek te gaan naar verhuurders die sociaal betrokken zijn en graag iets voor een ander willen betekenen, helpen zij deze jongeren met hun laatste stap naar zelfstandigheid.
Het is aan de verhuurder om zelf te bepalen hoeveel aandacht ze willen bieden. Misschien dat de jongere af en toe mee eet, of dat de jongere geholpen wordt met de administratie of met bijv. een sollicitatiebrief? De jongere is op zijn beurt bereid tot een wederdienst. Denk aan een klusje in huis, boodschappen doen, etc. Hiermee zorgen ze met Kamers met Aandacht voor de win-win.
chat
Het kan zijn dat u er alleen niet uit komt. Via de chat, per e-mail of telefoon kunt u persoonlijk advies krijgen. Hieronder ziet u de mogelijkheden. U wordt doorgeleid naar een webpagina van U Centraal, omdat U Gids, het forum en de chat worden beheerd door medewerkers van welzijnsorganisatie U Centraal.
Tijdens de chat kunt u chatten met een medewerker van het stadsteam Informatie en Advies. Het chatspreekuur is op de volgende uren geopend.
Naar chat
Bellen, mailen of langskomen kan ook bij U Centraal. Hier vindt u adressen en telefoonnummers.
Naar contact