Sociaal contact
U kunt door een gebeurtenis mensen om u heen zijn kwijtgeraakt. Of misschien heeft u behoefte aan nieuwe, andere contacten. Er zijn verschillende organisaties die een vrijwilliger kunnen inzetten: bezoekmaatje of buddy genoemd. Het contact kan van korte of langere duur zijn. Ook zijn er religieuze ontmoetingsplekken voor menselijk contact.
-
Algemene Hulpdienst Utrecht
De vrijwilligers van de Algemene Hulpdienst helpen mensen die door ziekte of beperking, hoge leeftijd of een gebrek aan sociale contacten zelf niet alles meer kunnen én geen geld hebben om mensen in te huren. De hulp bestaat bijvoorbeeld uit boodschappen doen of kleine klussen, contact, begeleiding en vervoer naar arts of ziekenhuis. De hulp is gratis, wel wordt soms reiskostenvergoeding gevraagd. Na een telefonisch intakegesprek kan de Hulpdienst voor u op zoek naar een vrijwilliger.
- Adres
- Pieterskerkhof 16
- 3512 JR Utrecht
- Telefoon
- 030 236 1743
- alghulpdienst@u-centraal.nl
- Bereikbaar op
- werkdagen van 9.00-17.00 uur
- Website
- http://www.u-centraal.nl/alghulpdienst
-
Bezoekdienst voor mensen met dementie
Getrainde vrijwilligers van de Bezoekdienst gaan wekelijks op bezoek bij hun cliënt in de gemeente Utrecht. De vrijwilliger biedt hand- en spandiensten, zoals koffie zetten, de krant voorlezen of helpen met de maaltijd. Indien gewenst gaat de vrijwilliger met de cliënt een eindje wandelen of iets anders gezelligs doen. De mantelzorger heeft intussen een dagdeel voor zichzelf en kan zich weer opladen voor de rest van de week. De hulp wordt in overleg ’s ochtends, ’s middags, ’s avonds of in het weekend geboden. De Bezoekdienst zorgt voor scholing, begeleiding en een zorgvuldige koppeling tussen vrijwilliger en cliënt. De vrijwilligers komen in het algemeen bij mensen met dementie, maar zij bezoeken ook wel andere ouderen die langdurig ziek zijn.
- Adres
- Pieterskerkhof 16
- 3512 JR Utrecht
- Telefoon
- 030 2361742
- bezoekdienst@u-centraal.nl
- Contactpersoon
- Andrea Lehr
- Bereikbaar op
- werkdagen van 9.00-17.00 uur
- Website
- https://www.u-centraal.nl/onze-mogelijkheden/hulp-bij-dementie-bezoekdienst-vrijwilliger/
-
Big Friends
Big Friends Utrecht is een professioneel duurzaam mentorprogramma en zij koppelen getrainde enthousiaste vrijwilligers (bigs) aan kwetsbare kinderen en jongeren (littles) die opgroeien in minimagezinnen. Zij lijden vaak onder stress, zorgen en schaamte en hebben gebrek aan positieve aandacht en ontwikkelingskansen in hun leven. Om dat te doorbreken, ondernemen de big en little wekelijks, minimaal een jaar lang, leuke activiteiten die de horizon, ontwikkeling en het zelfvertrouwen van de little structureel vergroten. De toekomstmogelijkheden worden daardoor verbeterd en dat is ook direct onze missie: alle kinderen hebben recht op dezelfde ontwikkelingskansen. De match wordt professioneel begeleid en de resultaten zijn zeer positief.
- Adres
- Vliegend Hertlaan 4c
- 3526 KT Utrecht
- Telefoon
- 06-30144884
- utrecht@bigfriends.nl
- Contactpersoon
- Fleur van IJperen
- Website
- https://www.bigfriends.nl/
-
Nationale Vereniging de Zonnebloem
Al 70 jaar vormt het regelmatig bezoeken van mensen met een lichamelijke beperking het hart van de Zonnebloem. Het bezoek richt zich vooral op mensen die door gevorderde leeftijd, ziekte of beperking weinig buiten de deur komen. Als het sociale leven zich op enkele tientallen vierkante meters afspeelt, ligt eenzaamheid en zelfs sociaal isolement op de loer. De Zonnebloemvrijwilligers proberen dat te voorkomen door de buitenwereld bij mensen binnen te brengen. Maar ook door samen buitenshuis individueel of met meerdere deelnemers tegelijkertijd leuke activiteiten te ondernemen. Daarnaast bieden ze de mogelijkheid om op vakantie te gaan. Ook bieden zij de mogelijkheid om de aangepaste Zonnebloemauto één of meerdere aaneengesloten dagen op pad te gaan. In Utrecht zijn daarvoor ruim 100 vrijwilligers actief.
- Adres
- Dirk Blaakstraat 15
- 3214 DB Zuidland
- Telefoon
- 076 564 64 64
- info@zonnebloem.nl
- Bereikbaar op
- werkdagen van 8.30-17.00 uur
- Website
- www.zonnebloem.nl
-
Zonnebloem Utrecht Stad
Al 70 jaar vormt het regelmatig bezoeken van mensen met een lichamelijke beperking het hart van de Zonnebloem. Het bezoek richt zich vooral op mensen die door gevorderde leeftijd, ziekte of beperking weinig buiten de deur komen. Als het sociale leven zich op enkele tientallen vierkante meters afspeelt, liggen eenzaamheid en zelfs sociaal isolement op de loer. De Zonnebloemvrijwilligers proberen dat te voorkomen door de buitenwereld bij mensen binnen te brengen. Maar ook door samen buitenshuis individueel of met meerdere deelnemers tegelijkertijd leuke activiteiten te ondernemen. Daarnaast bieden ze ook de mogelijkheid om op vakantie te gaan. Ook bieden de mogelijkheid om onze aangepaste Zonnebloemauto één of meerdere aaneengesloten dagen op pad te gaan. In Utrecht zijn daarvoor ruim 100 vrijwilligers actief.
- Adres
- Dirk Blaakstraat 15
- 3214 DB Zuidland
- Telefoon
- 076 564 64 64
- secretaris@zonnebloemstadutrecht.nl
- Contactpersoon
- Toon Wouters
- Bereikbaar op
- werkdagen van 8.30-17.00 uur
- Website
- www.zonnebloem.nl/regio-utrechtstad
-
Handjehelpen
Handjehelpen zorgt voor een passende koppeling tussen kinderen en volwassenen met een beperking en vrijwilligers of stagiairs, die hun maatschappelijke betrokkenheid willen omzetten in daden. De ondersteuning vindt plaats in de thuissituatie. Het uitgangspunt is altijd de behoefte van de hulpvrager. Handjehelpen biedt hulp aan:
- kinderen en volwassenen met een verstandelijke, lichamelijke, zintuiglijke beperking en/of psychische kwetsbaarheid
- kinderen en volwassenen met een chronische ziekte
- kinderen en volwassenen met gedragsproblemen
- mantelzorgers en overige familieleden die een steuntje in de rug nodig hebben
- Ervaringsmaatje voor jonge mantelzorgers, dit zijn stagiairs die zelf ook mantelzorgervaring hebben
Iedereen is welkom om zich aan te melden met een hulpvraag.
- Adres
- Pallas Athenedreef 12
- 3561 PE Utrecht
- Telefoon
- 030 263 29 50
- info@handjehelpen.nl
- Website
- www.handjehelpen.nl
-
Humanitas - Huisbezoek
Bijna een kwart van alle Nederlanders voelt zich eenzaam. Doordat hun sociale netwerkt steeds kleiner wordt, zijn dit vaak oudere mensen. Soms zijn het mensen die door ziekte of door een verhuizing niet in staat zijn om contacten aan te gaan en te onderhouden. De vrijwilligers gaan wekelijks of tweewekelijks langs bij mensen die graag bezoek willen krijgen. Overdag, 's avonds of in het weekeinde. Ze drinken een kopje koffie of thee, maken een praatje of als iemand dat wil, een wandelingetje.
In de wijk Leidsche Rijn is er een speciaal huisbezoek project gestart voor 75+-ers. Zowel de deelnemer als de vrijwilliger zijn beide 75+ en komen uit de wijk Leidsche Rijn.
- Adres
- Christiaan Krammlaan 2-8
- 3571 AX Utrecht
- Telefoon
- 030 2524030 of 06 28590257
- vhb.utrecht@humanitas.nl
- Website
- www.humanitas.nl/afdeling/utrecht/activiteiten/vriendschappelijk-huisbezoek/
-
Humanitas - Maatjes Steun bij Mensenhandel (en andere vormen van geweld)
Slachtoffers van binnenlandse en buitenlandse mensenhandel, van eergerelateerd en huiselijk geweld of (ex)prostituees vinden het vaak lastig om nieuwe contacten op te bouwen en om mensen weer te durven vertrouwen. Een maatje kan helpen dit vertrouwen weer terug te krijgen.
- Adres
- Christiaan Krammlaan 2
- 3571 AX Utrecht
- Telefoon
- 06 22238419 of 030 2524030
- msm.utrecht@humanitas.nl
- Website
- https://www.humanitas.nl/afdeling/utrecht/activiteiten/humanitas-maatjes-slachtoffers-mensenhandel/
-
Luisterlijn Utrecht
De Luisterlijn Utrecht (voorheen Telefonische Hulpdienst Utrecht) is 24 uur per dag bereikbaar voor een persoonlijk gesprek per telefoon. Tijdens openingstijden is de Chathulpdienst bereikbaar per chat. De contacten zijn vertrouwelijk en anoniem. U betaalt alleen uw reguliere telefoontarief.
- Telefoon
- 030 - 294 33 44 of 0900 0767
- utrecht@deluisterlijn.nl
- Bereikbaar op
- telefonisch 7 dagen per week, 24 uur per dag, chat maandag tot en met vrijdag van 15.00 tot 23.00 uur.
- Website
- www.deluisterlijn.nl
-
U Centraal Buddy & Bezoek
Heeft u minder sociale contacten dan u zou willen? Of ervaart u weinig verbinding in het contact met anderen? Een sociaal ondersteuner kan u helpen om stappen te zetten. Wekelijks komt een vrijwilliger langs om te helpen om wat actiever te worden. U bepaalt zelf welke stappen dit precies zijn, op u eigen tempo.
- Adres
- Drift 11
- 3512 BR Utrecht
- Telefoon
- 06 46 72 67 87 (Ed Korff de Gidts) en 06 22 48 01 55 (Anna Udo)
- via website
- Website
- https://www.u-centraal.nl/onze-mogelijkheden/buddy-bezoek/
-
Stichting Al Amal
Stichting Al Amal zet zich in om de participatie van vrouwen, jongeren, kinderen en multiprobleemgezinnen te verbeteren. Al Amal ondersteunt daarvoor verschillende projecten in Utrechtse migrantengemeenschappen, met name de Marokkaanse.
- Adres
- Livingstonelaan 118-120
- 3526 HP Utrecht
- Telefoon
- Het telefoonnummer en e-mailadres van elk project is te vinden op de website
- Website
- www.al-amal.nl
-
Vereniging HipHelpt
Vereniging HipHelpt (Hulp in Praktijk) bemiddelt in allerlei vormen van dagelijkse hulp. U kunt hulp aanvragen wanneer u een gebrek hebt aan netwerk, gezondheid en/of inkomen. HipHelpt bemiddelt zodat u hulp krijgt van een vrijwilliger uit de lokale kerken.
- Telefoon
- 085 - 1301535 (helpdesk hulpvragen, bereikbaar ma, di, do, 9.00 - 12.00 uur)
- info@hiphelpt.nl
- Website
- www.hiphelpt.nl
-
Stichting Senior&Student
Middels het project 'Jong+oud=goud' worden senioren (65+) en studenten met elkaar in contact gebracht. De student ondersteunt de senior gedurende 6 maanden bij het vergroten van diens zelfstandigheid op het gebied van bijvoorbeeld digitale vaardigheden en/of bij het uitbreiden van diens sociale netwerk.
- Postadres
- Asterweg 20-K5
- 1031 HN Amsterdam
- Telefoon
- 030 207 43 07
- charelle@stichtingseniorenstudent.nl
- Contactpersoon
- Charelle
- Bereikbaar op
- maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag van 09.00 tot 16.00 uur
- Website
- www.stichtingseniorenstudent.nl
-
Tussenvoorziening - Maatjes
Maatjes bemiddelt in sociaal contact tussen vrijwilligers en deelnemers met een psychiatrische en/of dakloze achtergrond. Deelnemers kunnen zich aanmelden voor contact met een vrijwilliger met wie ze iets kunnen ondernemen. Zij kunnen Maatjes ook benaderen met een specifieke vraag, bijvoorbeeld oefenen met taal, samen sporten of een cursus doen. Deelnemers kunnen met de vrijwilliger ook oefenen in het aangaan van sociaal contact of het uitbreiden van hun netwerk. Maatjescontact tussen deelnemer en vrijwilliger kan variëren van een paar maanden tot een half jaar. Er wordt gezocht naar mensen die bij elkaar passen op basis van interesses, persoonlijkheid en voorkeur. Samen ondernemen zij ongeveer twee uur per week iets waar beiden plezier aan beleven. Maatjes begeleidt de deelnemers en de vrijwilligers in het contact.
- Adres
- Elandplein 25
- 3523 SX Utrecht
- Telefoon
- 030 275 96 45
- maatjes@tussenvoorziening.nl
- Website
- https://www.tussenvoorziening.nl/maatje-om-leuke-dingen-mee-te-doen/
-
Zoals JIJ
Zoals JIJ is een maatjesproject voor en door jonge vrouwen in Utrecht. Het doel is het verbinden en empoweren van jonge vrouwen. Dit willen zij bereiken door het on- en offline delen van echte en eerlijke verhalen waarin ieder zich kan herkennen.
Voor wie: Utrechtse meiden van 14-18 jaar
Door wie: Utrechtse vrouwen van 21-35 jaarEen tiener komt in contact met een vrouw die haar aanmoedigt, in haar gelooft en het beste in haar naar boven haalt tijdens een individueel traject dat op verschillende momenten en plekken kan plaatsvinden.
De website is een belangrijk onderdeel van het maatjesproject. Hierop kunnen de tienermeiden de verhalen lezen van de vrouwen waar ze mee in contact kunnen komen en direct reageren. De tiener kan zelf kiezen op welke manier ze in contact wil komen met haar maatje; door te chatten, het ontvangen van een kaartje of een ontmoeting in real life. Als er een klik is, dan houden ze contact door af en toe af te spreken, te appen en leuke kaartjes te ontvangen. In principe duurt een Zoals JIJ traject een jaar.
- Telefoon
- 06-23814944
- info@zoalsjij.nl
- Website
- www.zoalsjij.nl
U wilt iets bekijken dat wordt aangeboden in een andere wijk.
Wilt u verder gaan, zet dan het wijkfilter uit.
Wilt u persoonlijk advies?
Het kan zijn dat u er alleen niet uit komt. Via de chat, per e-mail of telefoon kunt u persoonlijk advies krijgen. Hieronder ziet u de mogelijkheden. U wordt doorgeleid naar een webpagina van U Centraal, omdat U Gids, het forum en de chat worden beheerd door medewerkers van welzijnsorganisatie U Centraal.
Tijdens de chat kunt u chatten met een medewerker van het stadsteam Informatie en Advies. Het chatspreekuur is op de volgende uren geopend.
Naar chat
Bellen, mailen of langskomen kan ook bij U Centraal. Hier vindt u adressen en telefoonnummers.
Naar contact