Politie en Justitie
Om Nederland veilig te houden zijn een aantal handelingen strafbaar gesteld en instanties in het leven geroepen om deze regels te handhaven. Zowel slachtoffer als verdachte kunnen te maken krijgen met bijvoorbeeld het Openbaar Ministerie, de Politie of het CJIB. Omdat deze instanties vergaande bevoegdheden hebben, zijn zij aan strenge procedures gebonden. Als u vragen of klachten heeft over deze procedures zijn er instanties die u bij kunnen staan.
-
Voorzieningen voor slachtoffers
De verdachte staat centraal in het strafrecht maar er is steeds meer aandacht voor het slachtoffer. Zo is het spreekrecht voor slachtoffers uitgebreid en zijn er meer mogelijkheden tot schadevergoeding. De Politie en het Openbaar Ministerie moeten u in ieder geval op de hoogte houden van de voortgang van de procedure. Als na uw aangifte besloten wordt niet verder te vervolgen kunt u hiertegen protesteren. Als wel vervolging wordt ingesteld krijgt u gelegenheid binnen de strafrechtelijke procedure een schadevergoeding te krijgen.
Lees verder -
Voorzieningen voor verdachten
In het strafrecht is een verdachte onschuldig tot het tegendeel bewezen is. De meeste overtredingen (bijvoorbeeld verkeersboetes) worden echter afgehandeld op basis van het bestuursrecht. In dat geval wordt aangenomen dat u strafbaar bent als u niet op tijd met succes in beroep gaat. Het is dus belangrijk om te weten welke procedure van toepassing is.
Lees verder -
Klachten
Wanneer u als slachtoffer of verdachte van mening bent dat een procedure niet goed verloopt, kunt u een klacht indienen. U kunt geen klacht indienen tegen de inhoud van de wet die de organisatie uitvoert of een beslissing waartegen nog bezwaar of beroep mogelijk is. In tegenstelling tot een klacht bij bijvoorbeeld een winkel is de klachtenprocedure bij het Openbaar Ministerie en de Politie wettelijk geregeld. Zo moet schriftelijk gemotiveerd op de klacht gereageerd worden binnen een termijn van 10 weken welke hooguit met 4 weken verlengd kan worden. U kunt u in uw klacht laten ondersteunen door het Klachtenbureau Justitieoptreden Utrecht of uw klacht melden bij de Nationale Ombudsman.
Lees verder -
Jeugdstrafrecht
Als jongeren de wet overtreden gelden andere regels dan voor volwassenen. In het jeugdstrafrecht kunnen andere, lagere straffen worden opgelegd en ontstaat minder snel een strafblad.
Lees verder
U wilt iets bekijken dat wordt aangeboden in een andere wijk.
Wilt u verder gaan, zet dan het wijkfilter uit.
Wilt u persoonlijk advies?
Het kan zijn dat u er alleen niet uit komt. Via de chat, per e-mail of telefoon kunt u persoonlijk advies krijgen. Hieronder ziet u de mogelijkheden. U wordt doorgeleid naar een webpagina van U Centraal, omdat U Gids, het forum en de chat worden beheerd door medewerkers van welzijnsorganisatie U Centraal.
Tijdens de chat kunt u chatten met een medewerker van het stadsteam Informatie en Advies. Het chatspreekuur is op de volgende uren geopend.
Naar chat
Bellen, mailen of langskomen kan ook bij U Centraal. Hier vindt u adressen en telefoonnummers.
Naar contact