Woonoverlast
Lawaai, stank, geweld, intimidatie: woonoverlast kan heel veel stress veroorzaken. Soms is overlast in uw woonomgeving zo ernstig, dat u er alleen niet meer uitkomt. In de stad Utrecht werken diverse partijen samen om overlast aan te pakken.
Op de website: www.problemenmetjeburen.nl kunt u tips vinden over wat u zelf kunt doen in het geval van woonoverlast.
Tips voor een goed contact met uw buren van Buurtbemiddeling:
- Verhuisd of nieuwe buren gekregen? Maak kennis met uw nieuwe buren en nodig ze uit voor een kop koffie.
- Misschien kunt u elkaar ergens bij helpen; de planten of kat verzorgen tijdens de vakantie of helpen bij een klusje
- Vertel het uw buren wanneer u ergens last van hebt en wat voor effect dit op u heeft. Mogelijk beseffen uw buren zich niet wat het gedrag voor u betekent.
- In gesprek gaan met elkaar voorkomt escalatie. Afspreken op een geschikt moment, wanneer u niet meer boos bent, helpt.
- Samen oplossingen bedenken: Wanneer er geen praktische oplossingen mogelijk zijn, zoals vloerbedekking op de trap tegen geluidoverlast, kunt u afspraken maken.
- Geeft u een feestje? Informeer dan uw buren en vertel hen wat zij kunnen doen wanneer zij overlast ervaren. Andersom: Gun uw buren af en toe een feestje.
- De aanval inzetten, zoals bonken tegen het plafond of harde muziek draaien als de buren nog slapen, werkt averechts en zal de situatie juist doen escaleren.
-
Buurtbemiddeling
Wanneer u overlast ervaart van uw buren is het goed om in contact te blijven met hen. Op deze website staan meerdere problemen die u kunt ervaren met uw buren maar ook tips en oplossingen om er samen uit te komen. Soms lukt dat niet meer zonder hulp. In dat geval kan een buurtbemiddelaar u helpen om er samen met uw buren uit te komen.
Lees verder -
Woonoverlast
Soms is de overlast zo erg dat u er niet meer uit komt met elkaar. Meldt u dan de overlast tijdig bij uw verhuurder. Wanneer u een koophuis heeft, kunt u de wijkagent of het wijkbureau inschakelen.
Lees verder
U wilt iets bekijken dat wordt aangeboden in een andere wijk.
Wilt u verder gaan, zet dan het wijkfilter uit.
Wilt u persoonlijk advies?
Het kan zijn dat u er alleen niet uit komt. Via de chat, per e-mail of telefoon kunt u persoonlijk advies krijgen. Hieronder ziet u de mogelijkheden. U wordt doorgeleid naar een webpagina van U Centraal, omdat U Gids, het forum en de chat worden beheerd door medewerkers van welzijnsorganisatie U Centraal.
Tijdens de chat kunt u chatten met een medewerker van het stadsteam Informatie en Advies. Het chatspreekuur is op de volgende uren geopend.
Naar chat
Bellen, mailen of langskomen kan ook bij U Centraal. Hier vindt u adressen en telefoonnummers.
Naar contact