AOW en AIO
De Algemene Ouderdomswet (AOW), de Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO) en de Overbruggingsuitkering AOW worden uitgevoerd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Algemene Ouderdomswet (AOW)
De AOW is een basispensioen van de overheid. Iedereen die de AOW-leeftijd heeft bereikt en in Nederland woont of heeft gewoond, heeft hier recht op. U ontvangt het AOW-pensioen van de SVB vanaf de dag dat u de AOW-leeftijd heeft bereikt. Het maakt niet uit in welk land u dan woont.
De AOW-leeftijd is de leeftijd waarop uw AOW-pensioen ingaat. Sinds 1 januari 2013 wordt de AOW-leeftijd geleidelijk verhoogd. In dit overzicht ziet u hoe dat de komende jaren stapsgewijs gebeurt. In 2021 is de AOW-leeftijd 67 jaar. Vanaf 2022 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting.
Hoeveel AOW u precies krijgt hangt af van het aantal jaren dat u AOW heeft opgebouwd. Als u 50 jaar in Nederland heeft gewoond op de dag dat u de AOW-leeftijd bereikt, krijgt u een volledig AOW-pensioen. Over elk jaar dat u buiten Nederland heeft gewoond krijgt u een korting van 2% op uw AOW. De AOW kent aparte bedragen voor alleenstaanden, alleenstaande ouders en gehuwden/samenwonenden.
Aanvullende Inkomensvoorzieningen Ouderen (AIO)
Krijgt u een onvolledig AOW-pensioen en heeft u of uw partner verder weinig of geen inkomsten? Of weet u nu al dat u op uw AOW-leeftijd geen volledig AOW-pensioen krijgt? Dan kunt u misschien een aanvulling tot het minimuminkomen krijgen uit de AIO. De AIO is een bijstandsuitkering. Er geldt een vermogenstoets en de kostendelersnorm is van toepassing. De AIO wordt uitgevoerd door de SVB.
Overbruggingsuitkering AOW
Er is een tijdelijke regeling voor mensen die door de latere ingangsdatum van het AOW-pensioen tijdelijk te weinig of zelfs geen inkomen hebben. Het gaat om mensen die voldoen aan de volgende voorwaarden:
• geboren na 30 september 1950
• tussen 1.1.2013 en 1.7.2015 een uitkering gekregen uit VUT, prepensioen, wachtgeld enz.
• deze uitkering stopt of wordt lager van af de 65e verjaardag
• voor de overbruggingsuitkering geldt een inkomens- en vermogensgrens
Aanvragen kan zo nodig met terugwerkende kracht tot een jaar voorafgaand aan de AOW-leeftijd.
Kijk voor meer informatie over de overbruggingsuitkering op www.svb.nl.
Verblijf buiten Nederland
Een langer verblijf in het buitenland kan gevolgen hebben voor het AOW-pensioen en de AIO-aanvulling. De hoogte van het AOW-pensioen kan veranderen door een verblijf buiten Nederland van 3 maanden of meer. De AIO-aanvulling stopt bij een verblijf buiten Nederland van meer dan 13 weken.
AIO-aanvulling
Met een AIO-aanvulling mag u 13 weken per jaar buiten Nederland verblijven. Daarvoor worden alle periodes die u in het buitenland verblijft bij elkaar opgeteld. Komt u boven die 13 weken, dan eindigt de AIO-aanvulling op uw AOW-pensioen.
AOW-pensioen
Verblijft u langer dan 3 maanden per jaar buiten Nederland? Dan kan de hoogte van uw AOW-pensioen veranderen. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) mag op grond van de wet niet naar elk land de volledige AOW uitbetalen. Voor welke landen dat geldt, staat in het verdrag tussen Nederland en het betreffende land. Als u 3 maanden of langer buiten Nederland verblijft, gelden dezelfde regels voor de hoogte van de AOW als wanneer u blijvend buiten Nederland woont.
Vakantie doorgeven
Het is dus belangrijk om altijd voordat u naar het buitenland gaat de datum van vertrek uit en terugkomst in Nederland door te geven aan de SVB.
Ook als uw partner zonder u naar het buitenland gaat, moet u dat doorgeven. Als uw partner de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt, mag hij/zij maximaal 4 weken per jaar buiten Nederland zijn. Na die 4 weken stopt de AIO-aanvulling voor de partner.
Meer informatie: vakantie buiten Nederland.
U wilt iets bekijken dat wordt aangeboden in een andere wijk.
Wilt u verder gaan, zet dan het wijkfilter uit.
Wilt u persoonlijk advies?
Het kan zijn dat u er alleen niet uit komt. Via de chat, per e-mail of telefoon kunt u persoonlijk advies krijgen. Hieronder ziet u de mogelijkheden. U wordt doorgeleid naar een webpagina van U Centraal, omdat U Gids, het forum en de chat worden beheerd door medewerkers van welzijnsorganisatie U Centraal.
Tijdens de chat kunt u chatten met een medewerker van het stadsteam Informatie en Advies. Het chatspreekuur is op de volgende uren geopend.
Naar chat
Bellen, mailen of langskomen kan ook bij U Centraal. Hier vindt u adressen en telefoonnummers.
Naar contact