U kunt er bijna niet meer omheen: instanties waar u uw zaken digitaal moet regelen. Maar dat daadwerkelijk doen, is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom zijn er verschillende mogelijkheden voor scholing, hulp of ondersteuning.
Op de website van Mediawijsheid vindt u veel informatie over het veilig en slim gebruiken van (digitale) media.
Ook op de website van veiliginternetten vindt u veel antwoorden op vragen over het gebruik van internet.
Bij de bibliotheek Utrecht kunt u terecht voor leren werken met de computer, tablet of juist met het internet. Ook kunt u in de locaties zelf oefenen of een vraag stellen. Alle informatie vindt u op deze pagina.
Lees verderIn buurtcentrum de Pijler, de Weide Wereld en de Schakel worden digitale bruisplekken georganiseerd voor bewoners in de wijken: Vleuten- en de Meern, Leidsche Rijn. Een digitale bruisplek is een ontmoetingsplek in de buurt, waar bewoners tijdens het digitaal inloopspreekuur terecht kunnen met hun digitale vragen, vaardigheden kunnen oefenen en andere bewoners kunnen ontmoeten die hierbij kunnen helpen.
Digiwijs 3.0 biedt computercursussen in uw eigen wijk. Voor iedereen die aan het begin staat maar ook voor mensen die al een beetje met de computer over weg kunnen. De kosten zijn afhankelijk van welke cursus u wilt doen. Meer informatie over de cursussen en de kosten vindt u op deze website.
Digiwijs 3.0 werkt samen met de bibliotheek en Taal doet meer, zij bieden gezamenlijk het DigiTaalhuis aan in de bibliotheken.
Een oefenwebsite van de gemeente Utrecht wijst u de weg in websites van de overheid. Assistent 'Steffie' legt in duidelijke taal, met beeld en geluid, uit hoe u digitaal te werk gaat. U krijgt uitleg over veel voorkomende stappen en u kunt op de website veilig oefenen. Bijvoorbeeld om een afspraak met de gemeente te maken, een paspoort aan te vragen of een uitkering.
Het ouderenfonds biedt een online programma 'welkom online' aan waarin u op vijf thema's leert om te gaan met de digitale wereld. De thema's zijn: uw dagelijks leven, uw actieve leven, uw sociale leven, uw gezonden leven en mobiele leven.
In dit programma leert u, op uw eigen tempo, aan de hand van voorbeelden en opdrachten hoe u dingen online kunt regelen. Mocht u er zelf niet uitkomen kunt u ondersteuning krijgen van een vrijwilliger van het ouderenfonds. Achteraf kunt u ook altijd contact opnemen met de digihulplijn (0800 1508).
chat
Het kan zijn dat u er alleen niet uit komt. Via de chat, per e-mail of telefoon kunt u persoonlijk advies krijgen. Hieronder ziet u de mogelijkheden. U wordt doorgeleid naar een webpagina van U Centraal, omdat U Gids, het forum en de chat worden beheerd door medewerkers van welzijnsorganisatie U Centraal.
Tijdens de chat kunt u chatten met een medewerker van het stadsteam Informatie en Advies. Het chatspreekuur is op de volgende uren geopend.
Naar chat
Bellen, mailen of langskomen kan ook bij U Centraal. Hier vindt u adressen en telefoonnummers.
Naar contact