Onderwijs
Passend onderwijs
Alle kinderen verdienen een zo passend mogelijke plek in het onderwijs. Onderwijs dat leerlingen uitdaagt, dat uitgaat van hun mogelijkheden en rekening houdt met hun beperking. Kinderen gaan, als het kan, naar het regulier onderwijs. Zo worden ze zo goed mogelijk voorbereid op een vervolgopleiding en op een plek in de samenleving. Het speciaal onderwijs blijft bestaan voor kinderen die daar het best op hun plek zijn.
Speciaal onderwijs
Scholen voor speciaal onderwijs zijn voor leerlingen met een lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke beperking. Maar ook leerlingen met psychische problemen of gedragsproblemen kunnen hier terecht.
Het speciaal onderwijs is verdeeld in vier clusters, namelijk:
Cluster 1
Scholen voor blinde of slechtziende leerlingen (visueel gehandicapte leerlingen).
Cluster 2
Scholen voor dove leerlingen en slechthorende leerlingen. Maar ook voor leerlingen met ernstige spraakmoeilijkheden en leerlingen met communicatieve problemen.
Cluster 3
Scholen voor leerlingen met lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen. Maar ook voor zeer moeilijk lerende leerlingen, langdurig zieke leerlingen met een lichamelijke handicap, leerlingen met epilepsie en meervoudig gehandicapte leerlingen die zeer moeilijk leren.
Cluster 4
Scholen voor leerlingen met ernstige gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen.
Speciaal basisonderwijs
Het speciaal basisonderwijs biedt onderwijs aan leerlingen die zich op het regulier onderwijs niet optimaal ontwikkelen. Het gaat hier om lichtere problematiek dan de problematiek waar leerlingen op het speciaal onderwijs mee te maken hebben. Denk bij lichtere problematiek bijvoorbeeld aan een leerling met een concentratieprobleem, waardoor het leren wordt belemmerd.
In het speciaal basisonderwijs krijgen leerlingen in kleinere klassen les, zodat zij minder prikkels krijgen. Bovendien krijgen zij extra ondersteuning om de onderwijsdoelen te bereiken.
Praktijkonderwijs
Praktijkonderwijs is speciaal voor leerlingen die meer leertijd nodig hebben, graag praktisch bezig zijn en minder gericht zijn op het theoretisch denken. Het onderwijs is daarom gericht op het doen, niet alleen tijdens de praktijklessen en stages, maar zelfs tijdens de theorielessen.
In Utrecht bestaan de volgende volgende scholen voor speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en praktijkonderwijs:
-
Prago Avondschool-Locatie Utrecht
Prago (Praktisch Gericht Onderwijs) geeft basiseducatie aan volwassenen vanaf 18 jaar, die moeite hebben met leren. Een vooropleiding is niet nodig. De lessen worden gegeven op het niveau van de cursist (individuele benadering).
- Adres
- Vader Rijndreef 7
- 3561 XB Utrecht
- Telefoon
- 06 - 45 29 55 73 of algemeen: 06 – 45 01 05 04
- info@prago.nl
- Website
- www.prago.nl
-
Prago Avondschool- Locatie de Meern
Prago (Praktisch Gericht Onderwijs) geeft basiseducatie aan volwassenen vanaf 18 jaar, die moeite hebben met leren. Een vooropleiding is niet nodig. De lessen worden gegeven op het niveau van de cursist (individuele benadering).
- Adres
- Bovenpolder 80 (Gebouw buurtcentrum De Pijler)
- 3453 NP De Meern
- Telefoon
- 06 - 45 24 11 90 of algemeen: 06 – 45 01 05 04
- info@prago.nl
- Website
- www.prago.nl
-
Kranenburgschool
Kranenburg, school voor Praktijkonderwijs is er voor jongeren in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar die moeite hebben met leren. De school is bedoeld voor leerlingen die binnen het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (VMBO) hun diploma niet kunnen halen, ook niet met leerweg- ondersteunend onderwijs.
- Adres
- Tamboersdijk 9
- 3582 TZ Utrecht
- Telefoon
- 030 251 24 92
- info@pro-kranenburg.nl
- Website
- www.pro-kranenburg.nl
-
Pouwer
POUWER is een openbare school voor praktijkonderwijs aan kinderen en jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar die moeite hebben met leren. POU staat voor Praktijk Onderwijs Utrecht en WER staat voor de manier van leren: Werken, Evalueren en Reflecteren. De school is bedoeld voor leerlingen die in het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (VMBO) hun diploma niet kunnen halen, ook niet met leerwegondersteunend onderwijs.
- Adres
- La Bohemedreef 7
- 3561 KW Utrecht
- Telefoon
- 030 263 46 90
- info@pouwermail.nl
- Website
- www.pouwersite.nl
-
Belle van Zuylen
Belle van Zuylen is een christelijke school voor speciaal basisonderwijs (SBO) aan moeilijk lerende kinderen en kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden. De leeftijd van de leerlingen ligt tussen 4 en 13 jaar.
- Adres
- Prof. H. Bavinckstraat 3
- 3555 GS Utrecht
- Telefoon
- 030 244 46 33
- Website
- www.bellevanzuylensbo.nl
-
Luc Stevensschool SBO
De Luc Stevensschool is een openbare Speciale school voor Basisonderwijs (SBO) aan moeilijk lerende kinderen en kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden (MLK/LOM). De leeftijd van de leerlingen ligt tussen 4 en 13 jaar.
- Adres
- Marco Pololaan 485
- 3526 GH Utrecht
- Telefoon
- 030 288 3276
- Website
- http://www.sbolucstevensschool.nl/
-
Sint Maartenschool
De Sint Maartenschool is een rooms-katholieke school voor Speciaal Basisonderwijs (SBO) aan moeilijk lerende kinderen en kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden. De leeftijd van de leerlingen ligt tussen 4 en 14 jaar.
- Adres
- Neckardreef 20
- 3562 CP Utrecht
- Telefoon
- 030 2612080
- info.stmaartenstad@ksu-utrecht.nl
- Website
- www.ksu-sintmaarten.nl
-
Rafaelschool
De locatie Rafaelschool SO van de Rafaelschool is een rooms-katholieke school voor speciaal onderwijs aan zeer moeilijk lerende kinderen (SO ZML). De leeftijd van de leerlingen ligt tussen de 4 en 13 jaar.
- Adres
- Attleeplantsoen 39
- 3527 BA Utrecht
- Telefoon
- 030 293 63 51
- info@rafaelschool.nl
- Website
- http://rafaelschool.nl/
-
Lux
Lux is een openbare school voor speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs aan zeer moeilijk lerende kinderen (SO en VSO/ZML). De leeftijd van de leerlingen ligt tussen de 4 en 20 jaar.
- Adres
- Boadreef 2
- 3563 EP Utrecht
- Telefoon
- 030 22 30 113
- directie.luxso@spoutrecht.nl
- Contactpersoon
- Dhr. A. Lotte (directeur)
- Website
- www.so-lux.nl
-
STIP VSO Utrecht - Prinses Wilhelminaschool
De Prinses Wilhelminaschool is een protestants-christelijke school voor speciaal voortgezet onderwijs aan zeer moeilijk lerende kinderen. De leeftijd van de leerlingen is tussen 12 en 20 jaar.
- Adres
- Lanslaan 10 - 12
- 3526 XH Utrecht
- Telefoon
- 030 288 79 32
- wilhelminaschool@pwsu.nl
- Contactpersoon
- Mevr. A. Lotte (directeur)
- Website
- www.stipvso.nl
U wilt iets bekijken dat wordt aangeboden in een andere wijk.
Wilt u verder gaan, zet dan het wijkfilter uit.
Wilt u persoonlijk advies?
Het kan zijn dat u er alleen niet uit komt. Via de chat, per e-mail of telefoon kunt u persoonlijk advies krijgen. Hieronder ziet u de mogelijkheden. U wordt doorgeleid naar een webpagina van U Centraal, omdat U Gids, het forum en de chat worden beheerd door medewerkers van welzijnsorganisatie U Centraal.
Tijdens de chat kunt u chatten met een medewerker van het stadsteam Informatie en Advies. Het chatspreekuur is op de volgende uren geopend.
Naar chat
Bellen, mailen of langskomen kan ook bij U Centraal. Hier vindt u adressen en telefoonnummers.
Naar contact