Verslavingszorg
Verslaving houdt in dat iemand afhankelijk is (fysiek en/of mentaal) geworden van een gewoonte, bepaald gedrag, of het gebruik van een middel. De meest bekende verslavingen zijn verslaving aan drugs en verslaving aan alcohol.
Naast verdovende middelen zoals drugs kunnen ook sigaretten, alcohol of medicijnen verslavend zijn.
Wanneer iemand zo afhankelijk is dat zijn leven erdoor wordt beïnvloed, dan is diegene verslaafd. Meestal is het gedrag gericht op het verkrijgen of innemen van het middel of door het handelen naar deze gewoonte (gewoonteverslaving).
Een gewoonteverslaving is een verslaving aan een handeling die voor iemand belangrijk is om zich goed te voelen of een kick te krijgen. Dit zijn enkele gewoonteverslavingen:
-
Advies en begeleiding bij verslaving
Het kan zijn dat uw verslaving uw leven zodanig beïnvloedt dat u er vanaf wilt komen. Soms lukt het echter niet om dit te bereiken zonder hulp van een ander. In dat geval heeft u professionele hulp nodig.
Lees verder -
Gespreksgroepen
Wie weet beter wat u meemaakt dan mensen in dezelfde situatie? Dat is de waarde van gespreksgroepen (ook wel lotgenotencontact genoemd). Vanuit verschillende organisaties worden gespreksgroepen georganiseerd voor mensen met een verslaving en/of hun netwerk.
Lees verder -
Online lotgenotencontact
Voor mensen met een verslaving, en hun netwerk, bestaan verschillende websites voor lotgenotencontact. De websites bieden fora om in contact te komen met elkaar. Ook worden er soms ontmoetingsdagen en contactgroepen georganiseerd.
Op hier vindt u hulp voor naasten: Landelijk hulpaanbod - Help! Mijn dierbare is verslaafd!
Lees verder
U wilt iets bekijken dat wordt aangeboden in een andere wijk.
Wilt u verder gaan, zet dan het wijkfilter uit.
Wilt u persoonlijk advies?
Het kan zijn dat u er alleen niet uit komt. Via de chat, per e-mail of telefoon kunt u persoonlijk advies krijgen. Hieronder ziet u de mogelijkheden. U wordt doorgeleid naar een webpagina van U Centraal, omdat U Gids, het forum en de chat worden beheerd door medewerkers van welzijnsorganisatie U Centraal.
Tijdens de chat kunt u chatten met een medewerker van het stadsteam Informatie en Advies. Het chatspreekuur is op de volgende uren geopend.
Naar chat
Bellen, mailen of langskomen kan ook bij U Centraal. Hier vindt u adressen en telefoonnummers.
Naar contact