Onderwijs
Van piepjong tot stokoud: leren kan altijd en onderwijs is in een bepaalde periode van ons leven zelfs verplicht. Welke vormen van onderwijs zijn er? Wat zijn onze rechten en plichten op het gebied van onderwijs? Wat zijn de mogelijkheden? Op de website van de Rijksoverheid vindt u veel algemene informatie over onderwijs in Nederland.
-
Kinderopvang
Onder kinderopvang valt:
- dagopvang voor 0 – 4 jaar (kinderdagverblijven)
- buitenschoolse opvang voor 4 -12 jaar
- gastouderbureaus en opvang door gastouders.
Op de website van de gemeente Utrecht vindt u actuele informatie over kinderopvang in Utrecht
-
Leerplicht en kwalificatieplicht
Leerplicht
Lees verder
Uw kind is volgens de wet leerplichtig vanaf de eerste dag van de nieuwe maand nadat het 5 jaar is geworden. De meeste kinderen gaan al vanaf 4 jaar naar school. De leerplicht eindigt aan het eind van het schooljaar waarin uw kind 16 jaar wordt. -
De voorschool
Op een voorschool beginnen kinderen alvast op een leuke manier met leren, spelen en samen ontdekken. Uw kind kan naar de voorschool toe als het tussen de 2,5 en 4 jaar is. In Utrecht zijn verschillende peuteropvangorganisaties die voorschool aanbieden. Op de website van de gemeente Utrecht vindt u meer informatie over de voorschool.
-
De basisschool
Als uw kind vier jaar is, gaat hij of zij naar de basisschool. Hier vindt u een overzicht van alle basisscholen in Utrecht. U mag uw kind voor de basisschool aanmelden als het drie jaar is. Rond de tweede en derde verjaardag van uw kind ontvangt u vanzelf informatie over het kiezen van een basisschool, het aanmelden en het inschrijven. van uw kind. Op de website van de gemeente Utrecht vindt u meer informatie over (aanmelden op) de basisschool.
-
Voortgezet onderwijs (middelbare school)
In Nederland kennen we vier niveaus van voortgezet onderwijs:
- praktijkonderwijs
- vmbo
- havo
- vwo
-
Passend onderwijs
Sommige kinderen hebben door een beperking, leerprobleem, gedragsprobleem of ziekte extra ondersteuning nodig. Wat mag u van school verwachten wanneer uw kind problemen heeft op school of niet goed mee kan komen? Wat houdt passend onderwijs in? Meer informatie hierover vindt u op de website oudersenonderwijs.nl
Lees verder -
Leerlingenvervoer
Kan uw kind niet zelfstandig naar school reizen? En kunt u uw kind zelf niet halen en brengen? In sommige gevallen vergoedt de gemeente de extra kosten die u dan hebt. Dit gaat via de regeling leerlingenvervoer.
-
Leerlingen die nieuw zijn in Nederland
In Utrecht zijn 2 scholen speciaal voor leerlingen die nog niet voldoende de Nederlandse taalspreken om Nederlandstalig onderwijs te volgen.
- Taalschool Utrecht (voor kinderen van 4 tot 12 jaar)
- Ithaka ISK (voor kinderen vanaf 12 jaar)
-
Subsidies voor onderwijs
De gemeente Utrecht stelt voor onderwijs verschillende subsidies beschikbaar. Op de website van de gemeente vindt u een overzicht van de mogelijkheden.
-
Studeren in Utrecht
Utrecht is een studentenstad met een uitgebreide keuze aan mbo- hbo- en universitaire opleidingen.
U wilt iets bekijken dat wordt aangeboden in een andere wijk.
Wilt u verder gaan, zet dan het wijkfilter uit.
Wilt u persoonlijk advies?
Het kan zijn dat u er alleen niet uit komt. Via de chat, per e-mail of telefoon kunt u persoonlijk advies krijgen. Hieronder ziet u de mogelijkheden. U wordt doorgeleid naar een webpagina van U Centraal, omdat U Gids, het forum en de chat worden beheerd door medewerkers van welzijnsorganisatie U Centraal.
Tijdens de chat kunt u chatten met een medewerker van het stadsteam Informatie en Advies. Het chatspreekuur is op de volgende uren geopend.
Naar chat
Bellen, mailen of langskomen kan ook bij U Centraal. Hier vindt u adressen en telefoonnummers.
Naar contact