Bureau Krediet Registratie (BKR)
Bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) worden leningen (kredieten) die mensen afsluiten, geregistreerd. Banken en kredietverstrekkers zijn verplicht om de leningen die zij verstrekken bij het BKR te melden.
BKR-toetsing
Banken en kredietverstrekkers kunnen bij het BKR toetsen of u leningen heeft en of daarop betalingsachterstanden zijn. U moet als klant wel toestemming geven voor een toetsing. Als u meer dan twee maanden niet heeft betaald, meldt de bank of kredietverstrekker dit bij het BKR. U wordt daar altijd van op de hoogte gesteld. U krijgt een 'negatieve' registratie. Voor andere partijen kan dat een reden zijn u geen krediet te verstrekken.
Schulden voorkomen
De registratie bij het BKR is bedoeld om problematische schulden te voorkomen. De registratie geeft echter geen compleet beeld van de schulden omdat alleen kredieten worden geregistreerd. De meeste schulden staan uit bij de Belastingdienst, ziektekostenverzekeraars, woningcorporaties, energie- en telecombedrijven.
Het BKR registreert leningen van meer dan € 250 en die langer dan één maand lopen. Dat kan bijvoorbeeld zijn:
- doorlopend krediet
- persoonlijke lening
- aankoop op afbetaling
- creditcard met gespreide betaling
- roodstand op je betaalrekening
- private-lease contract
- mobiele telefoon op afbetaling
- zakelijk krediet van meer dan € 1.000 waar je persoonlijk voor aansprakelijk bent
Studieleningen bij DUO en hypotheken zijn niet geregistreerd. Alleen een betalingsachterstand van minstens 120 dagen op een hypotheek zorgt voor een registratie.
Via de website van het BKR kunt u de registratie van uw leningen inzien. U kunt digitaal en gratis uw eigen dossier opvragen en krijgt dan binnen een werkdag inzage in uw gegevens. Leningen die al beëindigd zijn, blijven nog vijf jaar zichtbaar in de registratie.
Klik hier voor meer informatie.
U wilt iets bekijken dat wordt aangeboden in een andere wijk.
Wilt u verder gaan, zet dan het wijkfilter uit.
Wilt u persoonlijk advies?
Het kan zijn dat u er alleen niet uit komt. Via de chat, per e-mail of telefoon kunt u persoonlijk advies krijgen. Hieronder ziet u de mogelijkheden. U wordt doorgeleid naar een webpagina van U Centraal, omdat U Gids, het forum en de chat worden beheerd door medewerkers van welzijnsorganisatie U Centraal.

Tijdens de chat kunt u chatten met een medewerker van het stadsteam Informatie en Advies. Het chatspreekuur is op de volgende uren geopend.
Naar chat

Bellen, mailen of langskomen kan ook bij U Centraal. Hier vindt u adressen en telefoonnummers.
Naar contact