Beschermingsbewind
Soms is iemand door een geestelijke of lichamelijke beperking niet in staat om zijn eigen financiën te regelen. Herken je dit? Kent u iemand in uw omgeving bij wie dit het geval is? Dan biedt beschermingsbewind mogelijke uitkomst.
Bescherming tegen misbruik
Beschermingsbewind zorgt ervoor dat anderen geen misbruik van uw situatie kunnen maken. Beschermingsbewind heet ook wel bewind of onderwindstelling. Een bewindvoerder beheert uw inkomsten en zorgt er bijvoorbeeld voor dat uw vaste lasten op tijd worden betaald. Ook zorgt een bewindvoerder ervoor dat de kans op (nieuwe) intellectuele kleiner wordt. Kortom, een bewindvoerder regelt al uw financiële zaken voor u.
Niet vrijblijvend
Bewindvoering is niet vrijblijvend. De kantonrechter noemt de bewindvoerder. Dit kan op verzoek van de persoon zelf of op verzoek van de familie. Samen wordt beslist wie de bewindvoerder wordt. Dat kan een familielid zijn of een medewerker van een bewindvoerdersorganisatie. De bewindvoerder moet aan de kantonrechter verslag uitbrengen van zijn werk.
Kosten van beschermingsbewind
De tarieven voor beschermingsbewind worden jaarlijks vastgesteld. U vindt de actuele tarieven op de website van de Branchevereniging van Professionele Bewindvoerders en Inkomensbeheerders ( NBBI ).
De bewindvoerder kan bijzondere bijstand aanvragen voor de kosten van het beschermingsbewind als u een minimuminkomen heeft. Op de website van de gemeente Utrecht over beschermingsbewind leest u er meer over.
Familievertegenwoordiger
Als iemand door een geestelijke of lichamelijke beperking niet meer in staat is zijn eigen financiën te regelen, wordt die taak vaak overgenomen door een familielid, ook wel familievertegenwoordiger genoemd.
Een familievertegenwoordiger handelt namen de vertegenwoordigde persoon.
Familievertegenwoordiging kan veel vragen oproepen. De familievertegenwoordiger kan door de kantonrechter hoofdzakelijk worden tot mentor, bewindvoerder of curator. Welke familieleden kunnen bijvoorbeeld vertegenwoordiger zijn en hoe kan dit geregeld worden? Wanneer en wanneer mag de vertegenwoordiger wel en niet beslissen? Wanneer is vertegenwoordiging nodig of nodig? En hoe beoordeel je of de vertegenwoordiging goed verloopt?
Op de website GoedVertegenwoordigd.nl vindt u alle informatie die u nodig heeft. De website de wijzen weg bij het regelen en uitvoeren van goede vertegenwoordiging voor een gezin of naast die de regie niet (meer) zelf kan uitvoeren.
U wilt iets bekijken dat wordt aangeboden in een andere wijk.
Wilt u verder gaan, zet dan het wijkfilter uit.
Wilt u persoonlijk advies?
Het kan zijn dat u er alleen niet uit komt. Via de chat, per e-mail of telefoon kunt u persoonlijk advies krijgen. Hieronder ziet u de mogelijkheden. U wordt doorgeleid naar een webpagina van U Centraal, omdat U Gids, het forum en de chat worden beheerd door medewerkers van welzijnsorganisatie U Centraal.

Tijdens de chat kunt u chatten met een medewerker van het stadsteam Informatie en Advies. Het chatspreekuur is op de volgende uren geopend.
Naar chat

Bellen, mailen of langskomen kan ook bij U Centraal. Hier vindt u adressen en telefoonnummers.
Naar contact