Pgb en belasting
Ontvangt u een persoonsgebonden budget (pgb), dan zijn die inkomsten voor u als budgethouder niet belast. Voor de zorgverlener die u betaalt uit het pgb, vormen de inkomsten wél een belastbaar inkomen. Regelt u met een pgb zelf persoonlijke of medische hulp? Misschien geldt dan de regeling dienstverlening aan huis voor u.
Budgethouder
U betaalt als budgethouder geen inkomstenbelasting over uw pgb. Hebt u pgb-geld over van het voorgaande jaar en staat dat op 1 januari van het belastingjaar nog op uw bankrekening, dan hoort dat bedrag bij uw bank- en spaartegoed. Afhankelijk van de hoogte van uw vermogen moet u er dan belasting over betalen. Als u dat pgb-restant moet terugbetalen, hoort het bij uw schulden op 1 januari van het belastingjaar. Kijk op de site van de Belastingdienst wat u in dat geval kunt doen.
Zorgverlener werkt minimaal 4 dagen per week
Hebt u met uw zorgverlener een arbeidsovereenkomst gesloten voor 4 dagen of meer? Dan moet u als 'werkgever' loonheffing inhouden en afdragen aan de Belastingdienst. Informatie en hulp hierbij biedt de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Zorgverlener werkt maximaal 3 dagen per week
Werkt u maximaal 3 dagen per week als zorgverlener voor een pgb-budgethouder? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de belastingaangifte over uw pgb-inkomsten. U geeft de inkomsten in uw belastingaangifte aan als inkomsten uit overig werk. Hoeveel belasting u over uw pgb-inkomsten moet betalen, hangt af van de hoogte van die inkomsten én van eventuele andere inkomsten die u uit loon en/of uitkering ontvangt.
Kosten die u maakt als pgb-zorgverlener, mag u aftrekken van uw verdiensten. Bijvoorbeeld € 0,19 per km voor uw verplaatsingen van woon- naar werkadres. Tip: Houd wel een eenvoudige administratie van uw kosten bij. Noteer datum, doel van uw uitgave en bedrag en bewaar nota's en betaalbewijzen. De Belastingdienst kan naar uw administratie vragen. Informatie over belastingtarieven vindt u op de website van de Belastingdienst.
U wilt iets bekijken dat wordt aangeboden in een andere wijk.
Wilt u verder gaan, zet dan het wijkfilter uit.
Wilt u persoonlijk advies?
Het kan zijn dat u er alleen niet uit komt. Via de chat, per e-mail of telefoon kunt u persoonlijk advies krijgen. Hieronder ziet u de mogelijkheden. U wordt doorgeleid naar een webpagina van U Centraal, omdat U Gids, het forum en de chat worden beheerd door medewerkers van welzijnsorganisatie U Centraal.
Tijdens de chat kunt u chatten met een medewerker van het stadsteam Informatie en Advies. Het chatspreekuur is op de volgende uren geopend.
Naar chat
Bellen, mailen of langskomen kan ook bij U Centraal. Hier vindt u adressen en telefoonnummers.
Naar contact