Er zijn omstandigheden denkbaar waardoor u (soms plotseling) geen dak meer boven uw hoofd heeft. In Utrecht zijn er verschillende vormen van opvang. Onder het kopje Opvang vindt u algemene informatie over opvang en de organisaties die opvang bieden. Daaronder vindt u organisaties die specifieke plekken hebben en daarmee enkel voor een bepaalde doelgroep toegankelijk zijn.
Voor mensen die geen vaste verblijfplaats hebben zijn er verschillende opvang mogelijkheden.
Crisisopvang.
Dit is voor als de situatie acuut is. Er zijn plekken waar je één nacht kan blijven en plekken waar je meerdere nachten kunt verblijven.
Nachtopvang.
Deze opvang biedt enkel plaatsen om te slapen. Soms is het ook mogelijk om er te eten en/of te douchen/wassen. Vaak is het een slaapplek voor één nacht.
Dagopvang.
Deze opvang biedt alleen overdag plaats. Dit is om anderen te ontmoeten, vaak zijn er hulpverleners aanwezig waarmee gesproken kan worden en er zijn activiteiten te ondernemen.
Langdurige opvang:
Wanneer er een vaste plek nodig is voor meer dan één nacht kan er gedacht worden aan langdurige opvang.
In Utrecht bestaan er verschillende vormen van opvang. Voor 24-uurs opvang en beschermd wonen is de Regionale Toegang verantwoordelijk voor de instroom. Zij verzorgen zelf geen zorg maar zien toe op de instroom. De kosten van opvang vallen vaak onder de WMO. Hiervoor kan een eigen bijdrage verschuldigd zijn. Soms moet u ook aan de organisatie betalen voor de kosten van de opvang. Deze kosten verschillen per opvang.
Lees verderEr bestaan verschillende organisaties in Utrecht die mensen ondersteunen wanneer zij dakloos zijn en opvang nodig hebben. Waar moet u nu terecht voor welke hulp staat duidelijk beschreven op deze website van de gemeente Utrecht. Ook kunt u hier terug vinden of de koudweerregeling (gratis slaapplek bij koud weer) geldt op dit moment.
Lees verderMannenmishandeling is nog vaak een taboe omdat gedacht wordt dat mannen geen slachtoffer kunnen zijn van geweld. Omdat mannenmishandeling wél voorkomt, bestaat er specifieke hulp voor deze slachtoffers.
Lees verderWanneer iemand geen verblijfstatus heeft en op zoek is naar opvang kan hij/zij terecht bij het aanmeldloket: De Wijkplaats, Johannes Camphuysstraat 101 te Utrecht.
Maandag 10:00 - 12:30
Dinsdag 13:00 - 15:30
Vrijdag 10:00 - 12:30
Deze opvang is met name bedoeld voor eerste noodhulp. De vrouwenopvang is bedoeld voor vrouwen (met of zonder kinderen) die hun huis hebben verlaten vanwege huiselijk geweld.
In geval van crisis, kan de vrouwenopvang een noodbed bieden. Een noodbed is altijd voor een korte periode.
Naast noodbedden worden ook woonplekken voor langere tijd geboden. Dit kan nodig zijn omdat de vrouw (met kinderen) niet terug kan naar huis en geen andere verblijfmogelijkheid heeft. Naast een verblijfplek wordt ook begeleiding geboden om het leven weer op de rit te krijgen.
Lees verderchat
Het kan zijn dat u er alleen niet uit komt. Via de chat, per e-mail of telefoon kunt u persoonlijk advies krijgen. Hieronder ziet u de mogelijkheden. U wordt doorgeleid naar een webpagina van U Centraal, omdat U Gids, het forum en de chat worden beheerd door medewerkers van welzijnsorganisatie U Centraal.
Tijdens de chat kunt u chatten met een medewerker van het stadsteam Informatie en Advies. Het chatspreekuur is op de volgende uren geopend.
Naar chat
Bellen, mailen of langskomen kan ook bij U Centraal. Hier vindt u adressen en telefoonnummers.
Naar contact