Beslag op loon of uitkering

kies uw wijk

Is er beslag gelegd op uw loon of uitkering? Zorg er dan voor dat de beslaglegger de juiste informatie over uw huishouding en financiële situatie heeft. Zonder de juiste informatie wordt vaak een te hoog bedrag ingehouden op uw loon of uitkering.


Beslagvrije voet

Schuldeisers moeten bij beslag op uw loon of uitkering rekening houden met de beslagvrije voet. De beslagvrije voet is een wettelijk vastgesteld deel van het inkomen: een minimumbedrag voor levensonderhoud en vaste lasten waar u recht op hebt. Bij voldoende inkomen is de beslagvrije voet minimaal 90% van de toepasselijke bijstandsnorm, inclusief vakantiegeld. Bij de berekening wordt ook rekening gehouden met uw woonlasten en de premie zorgverzekering.

Deurwaarders en overheidsinstanties stellen de beslagvrije voet vaak te laag vast. U houdt daardoor te weinig geld over om van te leven.

Op www.uwbeslagvrijevoet.nl kunt u (anoniem) enkele vragen over uw situatie beantwoorden. U krijgt dan een schatting van het maandbedrag dat u nodig heeft om van te leven. U kunt dit bedrag vergelijken met het bedrag dat u overhoudt als er beslag ligt op uw inkomen. Houdt u (veel) te weinig over om van te leven? Neem dan contact op met de beslaglegger en vraag om toepassing van de beslagvrije voet.
Wordt de beslagvrije voet niet toegepast en kunt u aantonen dat u door het beslag op uw inkomen niet rond kunt komen? Dan kunt u bij de kantonrechter een verzoek indienen om de beslagvrije voet van toepassing te verklaren.

Meer informatie
Op www.schuldinfo.nl/beslagvrijevoet vindt u uitgebreide informatie en antwoorden op veel vragen. Op deze site zijn ook beschikbaar:

  • een rekenprogramma beslagvrije voet, en
  • voorbeeldbrieven om correctie van de beslagvrije voet te vragen.

Hebt u nog vragen over beslag en de beslagvrije voet, dan kunt u terecht bij het team Informatie en Advies van het buurtteam in uw wijk.

X
 

U wilt iets bekijken dat wordt aangeboden in een andere wijk.

Wilt u verder gaan, zet dan het wijkfilter uit.