Leuker kunnen we het niet maken, misschien wel wat makkelijker... U Gids geeft uitleg over belasting betalen en belasting terugkrijgen in verschillende situaties. Ook leest u wat u moet doen als u de belasting niet kunt betalen, of niet op tijd.
Een heffingskorting is een korting op de belasting die u moet betalen. Hoeveel korting u krijgt, hangt af van uw persoonlijke situatie. De meeste heffingskortingen worden verrekend door uw werkgever of uitkeringsinstantie. Sommige heffingskortingen moet u zelf aanvragen.
Lees verderPartners betalen los van elkaar belasting. Maar als u fiscale partners bent, kunt u samen belastingaangifte doen. U kunt dan in uw aangifte bepaalde inkomsten en aftrekposten verdelen. Samen aangifte doen is nooit nadelig. Sterker nog: soms levert het geld op.
Lees verderHeeft de Belastingdienst u een (digitale) brief gestuurd om aangifte te doen? Dan bent u verplicht om aangifte te doen vóór de datum die in de brief staat. Als u geen aangiftebrief krijgt, bent u soms ook verplicht om aangifte te doen. Bijvoorbeeld omdat u inkomsten had waarover u nog geen belasting hebt betaald.
En soms is het niet verplicht, maar wel verstandig om aangifte te doen: u krijgt geld terug.
In bepaalde situaties kunt u geld terugkrijgen van de Belastingdienst. Daarvoor moet u belastingaangifte doen. Als u aftrekposten heeft, verlagen die uw belastbaar inkomen. U betaalt daardoor minder belasting of krijgt terug wat u teveel hebt betaald.
Lees verderU ontvangt eerst een voorlopige beslastingaanslag. Die is gebaseerd op een schatting van uw belastbaar inkomen. Binnen uiterlijk drie jaar (maar meestal veel eerder) ontvangt u de definitieve aanslag.
Lees verder
Bij de aanslag vindt u een acceptgiro waarmee u de belasting kunt betalen. Dat kan ook in termijnen. Na elke betaling krijgt u een nieuwe acceptgiro, totdat de aanslag helemaal is betaald. Voor de uiterste betaaldatum moet het hele bedrag op de rekening van de Belastingdienst staan.
Lees verderKunt u de aanslag niet (helemaal) betalen, ook niet in termijnen? Dan komt u misschien in aanmerking voor kwijtschelding. De Belastingdienst beoordeelt of u de belasting echt niet kunt betalen.
Lees verderJongeren laten vaak belastinggeld liggen. Daarom is het slim om te controleren of je belasting terug kunt krijgen.
Lees verderIn het jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt, verandert uw inkomen. Er gelden dan andere belastingtarieven en heffingskortingen. Ook kan het gevolgen hebben voor de toeslagen.
Lees verderAls u gaat scheiden moet u veel regelen. Hetzelfde geldt voor mensen die samenwonen en uit elkaar gaan. Waar moet u allemaal aan denken? Wat moet u regelen en wat verandert vanzelf? Met deze handige checklist van de belastingdienst krijgt u op basis van twaalf vragen een persoonlijk overzicht van de belastingen en toeslagen die mogelijk veranderen als u uit elkaar gaat.
Co-ouders voeden na de scheiding samen hun kinderen op. De kinderen horen dus tegelijkertijd tot twee huishoudens. De Belastingdienst heeft voor co-ouders speciale regels.
Lees verderSoms komt de Belastingdienst u als mantelzorger een beetje tegemoet. Dat is alleen het geval als u zorg verleent aan iemand die deel uitmaakt van uw huishouding.
Lees verderOrganisaties die met vrijwilligers werken, vergoeden vaak de kosten die de vrijwilliger maakt. Bijvoorbeeld voor gereden kilometers. Soms krijgt de vrijwilliger een vergoeding voor zijn inzet: de zogeheten vrijwilligersvergoeding. En soms krijg de vrijwilliger allebei. Hoe kijkt de Belastingdienst naar deze inkomsten?
Lees verderchat
Het kan zijn dat u er alleen niet uit komt. Via de chat, per e-mail of telefoon kunt u persoonlijk advies krijgen. Hieronder ziet u de mogelijkheden. U wordt doorgeleid naar een webpagina van U Centraal, omdat U Gids, het forum en de chat worden beheerd door medewerkers van welzijnsorganisatie U Centraal.
Tijdens de chat kunt u chatten met een medewerker van het stadsteam Informatie en Advies. Het chatspreekuur is op de volgende uren geopend.
Naar chat
Bellen, mailen of langskomen kan ook bij U Centraal. Hier vindt u adressen en telefoonnummers.
Naar contact