Energiekosten
> klik hier voor de checklist energiekosten <
Vergoeding
Huishoudens met een inkomen tot 150% van het sociaal minimum kunnen in aanmerking komen voor een vergoeding van € 1300 van de gemeente. U krijgt dit bedrag automatisch uitbetaald als u een bijstandsuitkering hebt van de gemeente.
Hebt u een U-pas? Dan kunt u een verkorte aanvraag doen. Hebt u geen U-pas of bijstandsuitkering van de gemeente, maar wel een inkomen tot 150% van het sociaal minimum? Dan kunt u zelf een aanvraag doen. Het aanvraagformulier staat op de website van de gemeente. Als u een aanvraag indient, hoeft u geen bewijs te hebben dat uw energiekosten zijn gestegen. Uw inkomen wordt wel gecontroleerd.
Hebt u een inkomen tot 200% van het sociaal minimum? Of is € 1300 niet genoeg om de gestegen kosten te betalen? Dan kunt u de aanvullende energievergoeding aanvragen of individuele bijzondere bijstand aanvragen. De gemeente vraagt dan wel veel bewijsstukken om de gestegen kosten en de draagkracht te berekenen.
Hulp en advies
Voor hulp bij het aanvragen van tegemoetkomingen, het verklaren en voorkomen van hoge rekeningen of advies kunt u terecht bij De Geldzaak of de Sociaal Raadslieden in het buurtteam.
Besparen
Inwoners van Utrecht komen in aanmerking voor een gratis energiebesparingsadvies en bijbehorende Energiebox met besparingsproducten. Daarnaast kunt u terecht bij de energieambassadeurs van Energie-U, kijk voor meer informatie op: www.energie-u.nl
-
De Geldzaak
Hebt u onlangs ontslag gekregen? Ga je binnenkort op kamers? Gaat u samenwonen of scheiden? Dit zijn levensgebeurtenissen waardoor vaak de financiële huishouding verandert. Wilt u goed voorbereid zijn op deze veranderingen en voorkomen dat er achterstanden ontstaan? Kom dan eens langs bij De Geldzaak: een plek in de stad waar u zelf aan de slag gaat om beter uit te komen met uw geld. Er is een deskundige medewerker die met u meekijkt en meedenkt. U krijgt antwoord op vragen als:
- Heb ik recht op financiële bijdragen?
- Waar kan ik op besparen?
- Wat staat mij financieel te wachten als ik ga studeren?Waar & Wanneer:
De Geldzaak, Steenweg 20: elke dinsdag, woensdag en vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur en elke maandag en donderdag van 13.00 tot 17.00 uur
Bibliotheek Neude: elke donderdag van 15.00 tot 17.00 uur
Buurtcentrum Hoge Weide: elke donderdag van 10.00 tot 12.00 uur
Gezondheidscentrum De Amazone: elke donderdag van 9.00 tot 11.30 uur
Bij Bosshardt Leger des Heils Zuilen: elke dinsdag van 13.30 tot 15.30 uur
Bibliotheek Kanaleneiland: elke woensdag van 10.30 tot 12.30 uur
Buurtcentrum de Oase: elke dinsdag van 15.00 tot 17.00 uurOf kijk op de website voor meer informatie.
U kunt uw vraag ook telefonisch voorleggen of via WhatsApp op het nummer 030 236 1766. Of stuur een mail naar info@degeldzaak.nl.
- Adres
- Steenweg 20
- 3511 JP Utrecht
- Telefoon
- 030 236 1766
- info@degeldzaak.nl
- Website
- https://www.degeldzaak.nl/
-
Sociaal Raadsliedenwerk - U Centraal
De sociaal raadslieden houden zich bezig met vragen en problemen van Utrechtse burgers. Zij zijn gespecialiseerd op het terrein van de sociale zekerheid, belastingen, financiën, werk, wonen, vreemdelingenrecht, personen- en familierecht, onderwijs en consumentenzaken. Zij helpen burgers gebruik te maken van de regelingen en voorzieningen waar ze recht op hebben. Ook kunnen de sociaal raadslieden burgers ondersteunen bij het onderzoeken van bezwaarmogelijkheden en het opstellen en indienen van een bezwaarschrift.
In de gemeente Utrecht werken de sociaal raadslieden binnen een buurtteam. Daar vormen zij samen met stagiairs en vrijwilligers het team informatie en advies (team I&A). In de 18 buurtteams in Utrecht werken in totaal 28 sociaal raadslieden, 24 stagiairs sociaal juridische dienstverlening (SJD) en ruim 100 vrijwilligers. Samen informeren en adviseren zij de inwoners van Utrecht.
- Adres
- Pieterskerkhof 16
- 3512 JR Utrecht
- Telefoon
- (030) 236 17 70
- info@u-centraal.nl
- Website
- www.u-centraal.nl/sociaalraadslieden
U wilt iets bekijken dat wordt aangeboden in een andere wijk.
Wilt u verder gaan, zet dan het wijkfilter uit.
Wilt u persoonlijk advies?
Het kan zijn dat u er alleen niet uit komt. Via de chat, per e-mail of telefoon kunt u persoonlijk advies krijgen. Hieronder ziet u de mogelijkheden. U wordt doorgeleid naar een webpagina van U Centraal, omdat U Gids, het forum en de chat worden beheerd door medewerkers van welzijnsorganisatie U Centraal.

Tijdens de chat kunt u chatten met een medewerker van het stadsteam Informatie en Advies. Het chatspreekuur is op de volgende uren geopend.
Naar chat

Bellen, mailen of langskomen kan ook bij U Centraal. Hier vindt u adressen en telefoonnummers.
Naar contact